Nacionalni park Pelister

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Nacionalni park Pelister
IUCN kategorija II (nacionalni park)
Malo ezero, Pelister izgrejsonce.jpg
Malo jezero na Pelisteru
Najbliži grad Bitola,  Severna Makedonija
Koordinate 40°57′00″N 21°14′00″E / 40.95000°N 21.23333°E / 40.95000; 21.23333
Površina 171,50 km² (66 mi² )
Osnivanje 1948. god
Upravljačko tijelo Nacionalni park Pelister
Šuma petoigličastog bora na Pelisteru

Nacionalni park Pelister je zaštićeno odručje na planini Babi sa alpskim karakteristikama i sa najvišim vrhom Pelisterom (2601 m.) i nalazi se u jugozapadnom dijelu Sjeverne Makedonije. Administrativno pripada opštinama Bitola (73%) i Resen (27%).

Ime Pelister vodi porijeklo iz prahistorijskog doba, od starohelenskih jezika, kada su ovo područje naseljavala plemena Pelagonci i Linkestidi. Jedna je varijanta da je ime kovanica od bel-ister = pelister. Riječ ister i danas u makedonskom jeziku se koristi za označavanje nečeg što je isterano, uzvišeno, bilo po visini, bilo u more i sl. Na sličan način je i naziv poluostrva Istra, a staro ime za Dunav je Ister. Postoji i mišljenje da ime potiče od petoigličastog bora (pet iglica - pet listova).[1]

Nacionalni park Pelister proglašen je zakonom koji je donio Prezidijum Narodne Republike Makedonije 20.11.1948. god. U decembru 2007. proglašen je poseban zakon po kojem su dijelovi Babe proglašeni za nacionalni park. Javna ustanova nacionalni park Pelister je zadužen za zaštitu i upravljanje.

Najzaslužniji za dobivanje statusa je petoigličasti bor - molika (Pinus peuce) koji je otkrio austrijski botaničar Avgust Grizebah 1839. god. Molike ima i na drugim planinama Balkana, ali ovdje pravi najkompaktniju zajednicu. Na livadima su brojno prisutne i biljke: pelisterska nebeska rosa, čuvarkuća i pelisterski kaćun.

U parku su i dva glacijalna jezera, Veliko i Malo jezero.

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]