Museo de Bellas Artes (Caracas)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Muzej lijepih umjetnosti
Brutalistički eksterijer Muzeja lijepih umjetnosti u Caracasu
Osnovan 1917.
Lokacija Venezuela Caracas, Venezuela
Tip muzeja muzej umjetnina
Službena stranica

Museo de Bellas Artes (srpskohrvatski: Muzej lijepih umjetnosti) je muzej umjetnina koji se nalazi u venezuelanskom glavnom gradu, Caracasu. Osnovan je još 1917. godine od strane predsjednika Victorina Márqueza Bustillosa, a izvorno je bio smješten u neogotičkoj građevini, koja je danas poznata kao Palacio de las Academias; službeno je inauguriran u listopadu 1918. godine.

Sadašnja zgrada muzeja djelo je Carlosa Raúla Villanueve, koji je tokom 30-ih godina dizajnirao prvi, neoklasicistički kompleks muzeja, ali i drugi, modernistički kompleks izgrađen u brutalističkom stilu, u kojeg se muzej preselio tokom 70-ih godina; neoklasicističku zgradu preuzela je Nacionalna galerija umjetnina.

Muzej posjeduje bogati stalni postav venezuelanske i međunarodne umjetnosti iz različitih vremenskih perioda i kultura. Zbirka staroegipatske umjetnosti uvezena je 1958. godine iz New Yorka, dok je kolekcija kineskog porculana jedna od najboljih u cijeloj Latinskoj Americi. Zapadna umjetnost zastupljena je primjercima kako iz srednjeg vijeka tako i iz suvremene umjetnosti, pri čemu se posebno ističe kubistička zbirka. Među zastupljenim umjetnicima su Robert i Sonia Delaunay, Marcel Duchamp, Diego Rivera, Jesús Soto, Alexander Calder i Francisco Goya. Uz međunarodne umjetnike, muzej ima i bogatu kolekciju suvremene venezuelanske umjetnosti.