Diego Rivera

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Diego Rivera
nadrealizam, kubizam, meksički muralizam

Frida Kahlo i Diego Rivera (1932.)
Biografske informacije
Rođenje 8. prosinca 1886.
Guanajuato, Meksiko
Smrt 24. studenog 1957.
Ciudad de México, Meksiko
Opus
Polje slikarstvo
kiparstvo
grafika
Praksa Umjetnička akademija San Carlos
Znamenita djela
Murali u Državnoj palači (Ciudad de Mexico)
Detroitska industrija (Detroit)
Čovjek, upravitelj svemirom (Ciudad de Mexico)
Inspiracija

Dijego Marija de la Konsepsion Huan Nepomuseno Estanislao de la Rivera i Barijentos Akosta i Rodrigez (šp. Diego María de la Concepcíon Juan Nepomuceno Estanislao de la Rivera y Barrientos Acosta y Rodríguez), rođen je 8. decembra 1886. u Gvanahuatou. Umro je 25. novembra 1957 u gradu Meksiku. Bio je veoma značajan meksički muralista. Njegovi murali sa socijalnim temama se mogu videti u istorijskom centru grada Meksiko.

Od 1916. naizmenično boravi u Meksiku i Španiji, gde je imao prilike da se upozna sa ličnostima kao što su bili Ramon Marija del Valje-Inklan, Alfonso Rejes ili Pablo Pikaso. Postaje član Komunističke partije Meksika od 1922. i od tada počinje da slika murale sa socijalnim temama u javnim zgradama grada Meksika, koji će izvršiti veliki uticaj na muralistički pokret u Meksiku i uopšte u Latinskoj Americi. Godine 1929. po treći put se ženi, ovog puta sa isto tako poznatom meksičkom slikarkom, Fridom Kalo. U toku sledeća četiri godine biće vrlo aktivan u SAD, gde će njegove komunističke teme izazvati velike polemike, naročito Čovek na raskršću (engl. Man at the Crossroads ), mural sa Lenjinovim portretom na Rokfelerovom centru u Njujorku iz 1933, koji će na kraju biti uklonjen.

Godine 1934. ponovo će oslikati isti mural na Palati lepih umetnosti (šp. Palacio de Bellas Artes ) u gradu Meksiku. Ova verzija je nazvana „Čovek, kontrolor univerzuma“.

Fiktivni portreti[uredi - уреди | uredi kôd]

Diego Rivera se pojavljuje kao lik u dva igrana filma. Godine 1999. ga je u filmu Cradle Will Rock tumačio Ruben Blades, a godine 2001. u filmu Frida tumačio Alfred Molina.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]