Mizoram

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mizoram
Mizoram - मिज़ोरम
Država: Indija
Glavni grad: Ajzavl
Površina: 21.081 km²
Stanovništvo: 888.573 (2001)
Gustina stanovništva: 42 stan./km²
Jezik: orija, engleski
Religija:
Veb-sajt: mizoram.gov.in
Mapa
Položaj Mizorama u Indiji

Mizoram je savezna država Indije sa površinom od 21.081 km² i 888.573 stanovnika (stanje: 1. jan. 2001). Mizoram se nalazi na istoku Indije, na granici sa Mijanmarom na istoku i Bangladešom na zapadu .

Istorija[uredi | uredi kod]

Poreklo plemena Mizos je misterija. Pretpostavlja se da su bili deo mongolskog vala, koji je najpre došao u Kinu, a kasnije u Indiju. Mizoram je postao deo Britanske Indije 1895. Kada je Indija postala nezavisna Mizoram je bio deo Asama do 1972., kada je postao savezna teritorija. Tokom 1959. Mizam je zahvatila velika glad. Cvetanje bambusa je povećalo broj pacova. Nakon što su pojeli semenje bambusa, okrenuli su se žitaricama. Pacovi su pojeli gotovo celu žetvu, tako da je stanovništvo Mizorama jelo korenje i lišće. Bilo je mnogo umrlih od gladi. Jedna organizacija, koja je zahtevala da se Mizoramu pruži pomoć počela je posle velike gladi, zahtevati da Mizoram postane nezavisan. Drugi su se borili da Mizoram postane država unutar Indije. Došlo je do nemira. Delegacija Mizorama je 1971. tražila od Indire Gandi da Mizoram postane indijska država. Indira Gandi je odobrila status savezne teritorije što Mizoram postaje 1972. Mizoram je postao indijska država 1987.

Geografija i klima[uredi | uredi kod]

Planinsko je područje sa velikim kanjonima nekoliko reka. Prosečna visina planina na zapadu Mizorama je oko 1000 metara, a na istoku 1300 metara. Mnoga područja su dostupna samo kanjonima reka. Nalazi se pod dejstvom umerene klime sa jako mnogo monsumskih kiša. Leta nisu vruća, a zime nisu jako hladne. Tokom zime temparatura je od 11 °C do 21 °C, a leti je temparatura od 20 °C, do 29 °C. Najviše kiše padne tokom monsumske sezone od maja do septembra. Prosečna količina padvina je 2540 mm godišnje. U tom području se nalaze mnoge tropske biljke.

Ekonomija[uredi | uredi kod]

OKo 30% Mizorama se nalazi pod šumama bambusa. Iako je veliki deo tih šuma neiskorišten, u Mizoramu se seče 30 miliona tona bambusa, što predstavlja 40% indijske seče bambusa. Sa bambusom nastupaju problemi kad procveta, Nakon cvetanja bambus je gotov. To se desilo 2006. i dešava se jednom u 40 i više godina . Tada je potrebno da se umirući bambus isčupa i da se zasade novi. Cvetanje bambusa doprinosi povećanju broja pacova, a oni uništavaju polja pirinača. Istorijski su zabilježene gladi povezane sa cvetanjem bambusa 1862, 1911 i 1959. Više od 70% stanovništva je angažovano u poljoprivredi.

Demografija[uredi | uredi kod]

Veliki deo stanovništva se smatra Mizosima, ali podeljeni su u plemena. Najveće pleme je Lušaj, kome pripada dve trećine stanovništva. Oko 87% stanovništva Mizorama su hrišćani. Ima budista i hinduista. Zadnjih dekada brojna plemena iz Mizorama, Asama i Manipura počela su se identifikovati sa Jevrejima. Kolektivno su poznati pod imenom Bnej Menaše. Oni veruju da su etnički Jevreji, potomci jednog izgubljenog jevrejskog plemena.