Tripura

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Tripura
Tripura - त्रिपुरा
Država: Indija
Glavni grad: Agartala
Površina: 10.452 km²
Stanovništvo: 3.191.168 (2001)
Gustina stanovništva: 304 stan./km²
Jezik: bengalski , kokborok
Religija:
Veb-sajt: tripura.nic.in
Mapa
Položaj Tripura u Indiji

Tripur je savezna država Indije sa površinom od 10.452 km² i 3.191.168 stanovnika (stanje: 1. jan. 2001). Glavni grad je Agartala.

Geografija

[uredi | uredi kod]

Tripura se nalazi u severoistočnom delu Indije. Okružen je sa severa, zapada i juga Bangladešom. Sa ostatkom Indije je povezana preko Asama i Mizorama. Ima površinu od 10.452 km² . Tripura je dosta brdovovita, iako većina stanovništva živi u nizijama.

Istorija

[uredi | uredi kod]

Tripura je bila kraljevina pre ujedinjenja sa Indijom. Kraljevi Tripura su vladali 3 hiljade godina pre ujedinjenja sa Indijom. Glavni grad kraljevstva je bio Udajpur, koji se tada zvao Rangamati. Glavni grad se pomerio u staru Agartalu u 18. veku, a u sadašnju agartalu u 19. veku. Tripura je bila pod dominacijom Mogula, a kasnije Britanaca. Pojavio se antimonarhistički pokret, koji je uspeo da ujedini Tripuru sa Indijom. Većinu stanovništva čine hindu Bengalci, a većina njih predstavlja izbeglice iz Istočnog Pakistana (Bangladeša) nakon nezavisnosti iz 1947. Tripura je 1947. postala deo Indije.

Ekonomija

[uredi | uredi kod]
Palata u Agartali

Poljoprivreda je glavna delatnost u Tripuri i sa pridruženim delatnostima zapošljava 64% radne snage. Čaj i sirova guma predstavljaju značajne poljoprivredne proizvode. Zanatstvo, posebno ono bazirano na bambusu predstavlja takođe značajan deo ekonomije. Postoji dosta kvalitetnog drveta u šumama Tripure. Naznačajniji mineralni resursi su nafta i gas. Industrijski sektor je još uvek veoma slabo razvijen.