Manipur

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Manipur
Manipur -मणिपुर
Država: Indija
Glavni grad: Impal
Površina: 22.327 km²
Stanovništvo: 2.388.634 (2001)
Gustina stanovništva: 107 stan./km²
Jezik: manipuri
Religija:
Veb-sajt: manipur.nic.in
Mapa
Položaj Manipura u Indiji

Manipur je savezna država Indije sa površinom od 22.327km² i 2.388.634 stanovnika (stanje: 1. jan. 2001). Nalazi se na severoistoku Indije. Graniči sa indijskim državama Nagalandom na severu, Mizoramom na jugu, Asamom na zapadu. Graniči sa Mijanmarom na istoku. Meitei su osnovna etnička grupa, a njihov jezik manipuri postao je službeni tek 1992. Manipur se smatra osetljivom graničnom državom. Stranci moraju imati specijalnu dozvolu da bi ušli u Manipur. Te dozvole vrede samo 10 dana i izdaju se organiziranim turističkim grupama.

Istorija[uredi | uredi kod]

Manipur i Asam su bili uključeni u sporove sa Burmom i Tajlandom. Kada je Burma izvršila invaziju Tajlanda u 19. veku, Manipur je to iskoristio i ušao duboko u teritoriju Burme. To je izazvalo burmansku invaziju Manipura i Asama, pa je uvuklo u rat Britance, koji su vladali obližnjim Bengalom. Britanci su intervenisali, pobedili Burmu i zauzelki Asam, a Manipur stavili pod kontrolu 1891. godine. Lord Irvin je opisivao Manipur kao "Švajcarsku Indije".

Tokom Drugog svetskog rata Manipur je bio poprište žestokih bitaka japanskih i savezničkih trupa. To je bilo najdalje dokle su Japanci došli u svom napredovanju. Na strani Japanaca se borila Indijska nacionalna armija pod komandom Subasa Bozea. Japanci i njihovi indijski saveznici su potučeni pre Impala. Nisu uspeli ući u Impal, a to je predstavljalo jednu od prekretnica u ratu. Tokom proglašenja indijske nezavisnosti Manipur je postao najpre nezavisno kraljevstvo. Kralj Maharadža Budačandra je započeo proces demokratizacije. Kralj je 1949. prihvatio da Manipur bude deo Indije. Od 1956. Manipur se smatra saveznom teritorijom, a od 1972. državom u Indiji.

Problemi u Manipuru[uredi | uredi kod]

Postoje tri glavne etničke grupe u Manipuru. Meitei predstavljaju etničku grupu, koja čini većinu u dolini Manipur. Ponekad se za njih kaže da su Manipuri. Sedam plemena pripadaju Meiteima. Ima 29 plemena na brdima i podeljeni su na dve glavne grupe Nagase i Kuku-Činse. Unutar samog Manipura postoje međuetnički problemi. Posebno između Meiteia iz doline i Nagasa sa brda.

Postoji nekoliko manjih problema oko određivanja granice sa Mijanmarom (prijašnjom Burmom). Dugo je postojao zahtev da manipuri postane službeni jezik. To je odobreno tek 1992. Dugo vremena jedan od velikih problema je bio problem istorijske Kangla palate. To je bila palata starih vladara Manipura. Zauzeli su je bili Britanci 1891., a kasnije paravojna grupa Asamske puške. Kangla palata je konačno 2004. vraćena Manipuru.