Maracaibo (jezero)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Maracaibo
Lake Maracaibo map-es.svg
Karta Maracaiba
Lokacija
Položaj Karibi
Države  Venecuela
Koordinate 09°48′″N71°36′″W
Hidrografija
Vrsta Primorsko jezero
Površina 13 300 km²
Volumen 280.00 km³
Aps. visina m
Dužina 99 km
Širina 67 km
Dubina 60 m
Hidrologija
Pritoke Catatumbo, Chama, Motatán
Odljev Atlantski ocean

Jezero Maracaibo (španjolski: Lago de Maracaibo) je veliko jezero na sjeverozapadu Venecuele.

U neku ruku ono je zaljev, jer je preko tjesnaca Tablazo na sjeveru, povezana sa Venezuelanskim zaljevom i Karipskim morem.

Hidrografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Jezero Maracaibo je najveće prirodno jezero u Južnoj Americi, koje pokriva površinu od oko 13 300 km² [1] Jezero se proteže prema jugu nekih 210 km od Venezuelanskog zaljeve, do najveće širine od 121 km. [1]U jezero uviru brojne rijeke od kojih je najznačajnija Catatumbo, žila kucavica za proizvode iz unutrašnjosti i kolumbijsko-venecuelanske visoravni. Vode jezera su u južnom dijelu slatke, ali su na sjeveru bočate (slane) zbog jačeg utjecaja plime. Jezero je prilično plitko, osim na jugu, gdje je okruženo močvarnim nizinama. [1]Dugi niz godina pličina na ušću jezera u more, široka nekih 26 km, ograničavala je plovidbu brodova s gazom većim od četiri metra. Nakon intenzivnog jaružanja dna jezera koje je počelo od 1930-ih povećana je dubina na 8 m, nakon tog je 1957. taj kanal učvršćen 3 km dugim kamenim lukobranom, a njegova dubina povećana na 11 m, tako da danas u jezero mogu uploviti i veliki prekooceanski brodovi i tankeri. [1]

Most General Rafael Urdaneta, preko tjesnaca kod grada Maracaibo

Bazen Jezera Maracaiba je jedno od najbogatijih područja na svijetu po količinima nafte i prirodnog plina. [1]Prve bušotine na jezeru izbušene su još 1917., danas se eksploatacijsko polje prostire duž pojasa od 105 km na istočnoj obali, koja se širi do 32 km u vode jezera. Tako da je površina jezera izbrazdana cjevovodima, koji transportiraju naftu u rezervare na kopnu.

Bazen Jezera Maracaiba daje oko dvije trećine od ukupne venecuelanske naftne proizvodnje. Ekspoataciju nafte pokrenule su velike američke, britanske i holandske kompanije, ali je 1975. eksploatacija nafte nacionalizirana. [1]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 "Lake Maracaibo" (engleski). Encyclopædia Britannica. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/363734/Lake-Maracaibo. pristupljeno 23. 09. 2012. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]