Mambo

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Mambo

Reč mambo potiče iz dijalekta ñañigo kojim se govori na Kubi. Ta reč verovatno nema nekog pravog značenja, već se pojavljuje u frazi (šp. „abrecuto y guiri mambo“) što znači „otvori oči i slušaj“. U jeziku bantu, koji potiče iz zapadne Afrike, mambo znači „razgovor sa bogovima“, a na Haitiju reč mambo označava vudu sveštenika, koji je obavljao funkciju savetnika, iscelitelja, egzorcista, proroka, duhovnog savetnika i organizatora društvenih događanja.

Fuzija svinga i kubanske muzike, odnosno kubanske muzike i američkog džeza, stvorila je taj fascinantni ritam mamba, a kasnije se razvio i senzualni ples. Mambo je predstavio Perez Prado 1943. godine u noćnom klubu „La Tropikana“ u Havani, međutim počeci mamba često se pripisuju Kubancima Arseniu Rodrigezu i Orestesu Lopezu. Od tada druge vođe orkestara poput Tita Rodrigeza, Pupia Kampoa, Tita Puentea, Mačita i Xaviera Cugata razvili su svoje stilove i širili su tzv. mambo ludilo.

O mambu[uredi - уреди | uredi kôd]

Mambo se izvorno svira slično kao rumba, a može se opisati kao rif ili kao rumba sa pauzom. Kubanski muzičari će bez vežbanja napraviti pauzu na bilo kom bitu u taktu. Mambo je poznat kao ritam koji može biti spor ili brz. Obično saksofon određuje ritmički uzorak, a limena sekcija nosi melodiju.

Prvi put u Sjedinjenim Američkim Državama mambo se pojavio u njujorškom okupljalištu plesača iz Harlema „Park Plaza Balrum“. Godine 1947. mambo se počeo izvoditi u „Paladiumu“, „Kina Dolu“, „Havana Madridu“ i „Birdlandu“.

Neke od najpopularnijih mambo pesama su (engl. „Mambo Italiano“), (engl. „Papa Loves Mambo“), (engl. „Mambo #5″), (engl. „I Saw Mommy Do The Mambo“) i (engl. „They Were Doin` The Mambo“).

Većina ljudi misli da je mambo vrlo brz ples, naprotiv u svojoj osnovi on je spor i precizan ples u kojem se plesači ne kreću puno. Sve se temelji na radu nogu i bokova. Kreće se na drugi bit. Mambo je ulični ples u kojem žena i muškarac odmeravaju kontrolu i snagu, tj. izazivaju se. Žena je vrlo snažna i mora biti dominantna kao i muškarac. Muškarac pokušava da zadrži kontrolu i impresionira ženu telesnom sposobnošću i brzinom. Zbog pomalo divljih akrobacija izvorni ples morao je biti prigušen odnosno morao se prilagoditi masovnoj publici koja se sa mambom upoznavala u plesnim studijima, hotelima i noćnim klubovima u Njujorku i Majamiju.

Mambo ludilo nije trajalo dugo i danas ga plešu uglavnom napredniji plesači. Učitelji plesa složili su se u tome da je mambo jedan od najtežih plesova. Mambo je puno doprinio razvoju plesa ča ča ča.

Mambo je popularan, i to ponajpre zahvaljujući filmovima koji su uključivali ples, ali i učiteljima plesa poput Edija Toresa. Tores je karijeru gradio kao plesač, instruktor i koreograf. Postao je poznat pod nadimkom (engl. „Mambo King of Latin Dance“). Tores je bio odlučan u tome da plesače upozna sa onim stilom mamba za koji on misli da je autentičan i koji se danas pleše u noćnim klubovima. U devedesetim godinama 20. veka taj stil postao je poznat kao salsa. „Ovo je izvrsno vreme za latino-američke plesove“, rekao je Tores. „Mambo je sada in, kao što je bio pedesetih godina 20. veka. To je ples u kojem ima puno uticaja drugih plesova, i to od afričkih i kubanskih plesova preko džeza, hip-hopa, pa čak i baleta. Nikada vam neće ponestati koraka“.

Danas je to jedan od tzv. stilova salse. Kod nas je bio popularan u plesnim školama devedesetih godina kao posledica filmova „Prljavi ples“, „Kraljevi mamba“.

Povezano[uredi - уреди | uredi kôd]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi kôd]