Maevarano (Madagaskar)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Maevarano
Lokacija
Države Madagaskar
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
Planina Andohanisambirano (Masiv Tsaratanana)
2 200 m
Ušće
  – aps. visina
Zaljev Loza (Mozambički kanal)
0 m
Dužina203 km
PritokeManakaralahi, Manakaravavi
Hidrologija
Sliv
  – površina

5 360 km²
Ulijeva se uMozambički kanal

Maevarano je jedna od rijeka Sliva Masiva Tsaratanana na sjeverozapadu Madagaskara duga 203 km. [1]

Geografske karakteristike[uredi | uredi kod]

Rijeka Maevarano izvire na južnim obroncima planine Andohanisambirano u Masivu Tsaratanana, na nadmorskoj visini od 2 200 m, nedaleko od izvora rijeke Sumbiruno. [1]

Od izvora teče u pravcu juga, u dubokom i strmom kanjonu sa prosječnim nagibom od 48 m/km, zatim ulazi u močvarnu kotlinu Ankaizina, na nadmorskoj visini od 1 000 m. Tu se smiruje, nagib joj pada 1 m/km, i počinje jako meandrirati. Nakon napuštanja kotline, rijeka zavija prema zapadu, kod mjesta Sandrakotaheli na visini od 200 m prima svoju najveću pritoku Sandrakotu, koja izvire na planini Ambondrona (2 262 m). Zatim naglo zavija prema jugu i izlazi iz brda u obalnu ravnicu, ponovno naglo zavija prema sjeveru, a zatim uz velike meandre teče prema zapadu i Zaljevu Loza, gdje ima malu deltu na uviru u Mozambički kanal.

Ukupna duljina rijeke Maevarano je 203 km, a površina njena sliva je 5 360 km².[1].

  • Porječje rijeke Maevarano je predmet velikih geoloških istraživanja, zbog svog neobičnog sastava i brojnih fosilnih ostataka prastanovnika mora, tako da se pretpostavlja da je to nekoć bilo morsko dno.

Povezano[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 M. Aldegheri (1972). „Rivers and streams on Madagascar”. R. Battistini & G. Richard Vindard / dr. W. Junk B.V. Publishers the Hague. Pristupljeno 23. 09. 2011. 

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]