Mandrare (Madagaskar)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Mandrare
Rijeka-Mandrare.png
Lokacija
Države  Madagaskar
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
Planina Beampingaratra
1 800 m
Ušće
  – aps. visina
Rt Andavaka (Indijski ocean)
m
Dužina 270 km
Pritoke Manambovo, Mananara, Andratina
Hidrologija
Sliv
  – površina

12 570 km²
Ulijeva se u Indijski ocean

Mandrare je jedna od većih rijeka Južnog sliva Madagaskara duga 270 km. [1]

Geografske karakteristike[uredi - уреди | uredi izvor]

Rijeka Mandrare izvire na zapadnim obroncima Planine Beampingaratra (Masiv Anosijen), ispod vrha Trafonaombi (1957 m) na nadmorskoj visini od skoro 1 800 m. [1]

Bazen rijeke Mandrare je tipičnog izduženog polukružnog oblika, omeđen sa istoka Masivom Anosijen a sa sjevera Masivom Ivakoani. Prvih nekoliko kilometara od svog izvora Mandrare teče prema sjeveru u dubokom, uskom tektonskom klancu kroz granitne stijene. U tom dijelu je pravi planinski brzac, velikog pada, sa brojnim vodopadima i slapovima. Nakon toga nailazi na barijeru Masiva Ivakoani i skreće prema zapadu, u tom dijelu Mandrare prima čitav niz malih desnih pritoka, koji izviru na južnim padinama Masiva Ivakoani, od kojih je najveći Andratina. Nakon spuštanja sa planinskog dijela svog toka, nešto prije mjesta Mahali prima s lijeve strane svoju najveću pritoku rijeku Manambovo, koja izvire na zapadnim obroncima planine Trafonaombi dijela Masiva Anosijen. Nakon što prođe Mahali, pravi veliki zaokret i skreće prema jugoistoku, sa znatno manjim padom od 2,5 m / km.

Na svom toku prema jugu rijeka prelazi preko brdovitih barijera Ivohibarija i Ampahigolo nekoliko kilometara nizvodno od Mahalija, na visini od oko 200 m, u relativno uskoj kotlini do mjesta Ifotaka, odakle ga vulkansko gorje kod mjesta skreće prema jugoistoku do ušća u Indijski ocean kod Rta Andavaka i jezera Anani. U tom dijelu svog toka pad Mandrarea je samo oko 1,3 m /1 km, nešto prije ušća kod mjesta Južni Amboasari, prima svoju drugu veliku lijevu pritoku rijeku Mananara, koja izvire na južnim obroncima Masiva Anosiene, brana na Mananari kod mjesta Beraketa, koristi se za navodnjavanje ravnice Behara.

Mandrare je jedina južna malagaška rijeka ispod obratnice, sa uravnoteženim i konstantnim vodotokom, koja nikad ne presuši, ali njegovo korito između strmih obala, onemogućuje korištenje voda za navodnjavanje.

Ukupna duljina rijeke Mandrare je 270 km, a površina njena sliva je 12 570 km², [1].

Pogledajte i ove stranice[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]