Matsiatra (Mangoki)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Matsiatra
Lokacija
Države Madagaskar
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
Masiv Tsitondroina
1 250 m
Ušće
  – aps. visina
Dolina Sakamena
? m
Dužina410 km
PritokeFanindrona, Isaka, Matanaika
Hidrologija
Sliv
  – površina

13 370 km²
Ulijeva se urijeku Mangoki

Matsiatra je rijeka na jugozapadu Madagaskara duga 410 km, koja formira rijeku Mangoki, nakon što se spoji sa rijekom Mananantanana[1] u kotlini Sakamena.

Geografske karakteristike[uredi | uredi kod]

Rijeka Matsiatra izvire na obroncima Masiva Tsitondroina, na nadmorskoj visini od
1 250 m. Prvih pet kilometara teče u pravcu juga, tada 80 km teče kroz ravno i močvarno područje, gdje prima prvu veću pritoku Fanindronu sa desne strane, tu ima prosječni protok od 0.50 m/km. Zatim prelazi granitni Masiv Isandra, gdje joj se sužuje korito i teče kao brzica, tu joj se protok na nekim mjesima povećava na 14 m/km. Posljednju stjenovitu barijeru prolazi na padinama gore Itremo. Nakon tog Matsiatra utječe u kotlinu Ikalamavoni (750 n /m), i tu mijenja karakter - teče kao ravničarska rijeka širokog korita.

Kod Iovola Matsiatra zavija na sjever, zatim radi velike meandre, zavijajući istok -jug-istok-zapad-sjever-zapad, ali generalno teče na zapad prema mjestu Fitampito (okolica Fianarantsoa), tu je njen prosječni nagib oko 2,3%. Tu prima dvije velike pritoke sa desne strane, Isaku i Matanaiku. Ispod Fitampita zavija i teče prema zapadu, tu joj se protok blago povećava na 3.6 m/km u kanjonu u gorju Malakialina, dok ne naraste na 8.6 m/km u kanjonu gore Vohimena. Nakon što prođe barijeru Malakialina Matsiatra zavija prema jugu, tu joj se korito proširuju na 200 do 300 m, sa pješčanim obalama za suša. Prosječni protok u ovom dijelu toka je 1.1 m/km. Na nadmorskoj visini od oko 310 m, kod mjesta Sakoa Matsiatra nailazi na barijeru gorja Vohimena, koju probija dubokim kanjonom (200 –300 m) prije nego što uđe u kotlinu Sakamena, gdje se spaja sa Mananantananom i formira rijeku Mangoki na visini od 206 m. (prosječni protok u kanjonu je 4.8 m/km).

Ukupna duljina rijeke Matsiatra je oko 410 km, visinska razlika od izvora do ušća je 1 050 m, sa prosječnim nagibom od 2.6 m/km, a površina njena sliva iznosi 13 370 km².[1]

  • Regija Gornja Matsiatra (Haute Matsiatra) dobila je ime po rijeci Matsiatri.

Povezano[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]