Mađarski jezik

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Mađarski)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Mađarski jezik
Govori se u Mađarska i područja Rumunije, Srbije, Slovačke, Izraela, Ukrajine, Hrvatske, Austrije i Slovenije
Ukupno govornici
Rang 57.
Jezička porodica Uralski


>Ugro-finski
->Ugarski
-->

 
Službeni status
Službeni jezik u Mađarska, Evropska Unija, Slovenija (regionalni jezik), Srbija (regionalni jezik), Austrija (regionalni jezik), različiti lokaliteti u Rumuniji, ograničena službena upotreba u Ukrajini i Hrvatskoj
Reguliran od Istraživački institut za lingvistiku Mađarske akademije nauka
Jezički kodovi
ISO 639-1 hu
ISO 639-2 hun
ISO 639-3 hun

Mađarski jezik je službeni jezik Republike Mađarske, jedan od šest službenih jezika Autonomne Pokrajine Vojvodine (Srbija), kao i službeni jezik na lokalnom nivou u delovima Rumunije (Transilvanija) i Republike Slovenije (okolina mesta Lendava, u istočnoj Sloveniji). Pored toga, mađarski se govori i u delovima Slovačke, Ukrajine, Hrvatske i Austrije, ali u njima ne uživa status službenog jezika. Pripada ugro-finskoj grupi uralskih jezika. Njime govori 14,5 miliona ljudi. Pošto je mađarski jezik službeni jezik Mađarske, on je istovremeno i jedan od službenih jezika Evropske Unije.

Mađarski jezik specifičan je po tome da, po logici indoevropskih jezika, ima veliki broj "padeža", što ga čini prilično komplikovanim za učenje. U mađarskoj lingvistici se to ne smatraju padežima, već se posmatraju kao nastavci za izražavanje različitih aspekata osnovne reči (kao što to čine u našem jeziku sintagme sastavljene od predloga i imenske reči, koje u rečenici imaju funkciju priloške oznake). Imenica ház koja znači kuća poprima oblik házból u značenju iz kuće, házban u značenju u kući, házba u značenju u kuću, házról u značenju sa kuće ili o kući, házon u značenju na kući, házra u značenju na kuću, itd.

Kompleksnosti mađarske gramatike doprinosi i činjenica da mađarski ne poznaje glagol imati. Ja imam se na mađarskom jeziku iskazuje sa nekem van, što u doslovnom prevodu znači meni pripada. S druge strane, na primer, mađarski koristi određeni (a, az) i neodređeni član (egy), slično kao engleski (the; a, an) ili nemački (der, die das; ein) kojih u našem jeziku nema.

Glagoli se konjugiraju u zavisnosti od toga, da li imaju komplimentaran objekat ili ne. Látok znači Ja vidim (nešto), ali Látom a könyvet znači Ja vidim knjigu.

Mađarski jezik ima puno zajedničkih reči sa srpskohrvatskim, a mnogo reči su i jedan i drugi jezik preuzeli iz turskog i nemačkog jezika. Tako se na mađarskom papuča kaže papucs, ključ je kulcs, sto (astal) je asztal, itd. Ima primera da je međarski jezik pozajmio slovenske reči kao kovács, ali ima i mađarskih reči u srpskom jeziku, kao što je to na primer šargarepa (sárgarépa 'žuta repa').

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. Ovaj Arhivirano 2006-04-21 na Wayback Machine-u zanimljiv članak sa interneta (na engleskom jeziku) govori o mađarskom jeziku.