Lazare Carnot

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Lazare Carnot
Lazare Carnot

Mandat
20. svibnja 1794. – 4. lipnja 1794.
Prethodnik Robert Lindet
Nasljednik Comte Prieur-Duvernois

Mandat
4. studenog 1795. – 5. rujna 1797.
Predsjednik inauguracijski držatelj
Prethodnik  Philippe-Antoine Merlin

Rođenje 13. svibnja 1753.
Francuska Nolay, Francuska
Smrt 2. kolovoza 1823.
Njemačka Magdeburg, Njemačka
(tada  Prusija)

Potpis

Lazare Nicolas Marguerite, comte Carnot (Nolay, 13. svibnja 1753.Magdeburg, 2. kolovoza 1823.) je bio francuski političar, državnik, matematičar, fizičar i inženjer. Lazare Carnot je bio jedan od najutjecajnijih političara Francuske revolucije te je držao cijelu seriju političkih funkcija u tom periodu. Bio je predsjednik Nacionalnog konventa, jedan od prvih pet Direktora, član Komiteta javnoga spasa te nosilac nekoliko ministarskih funkcija. Carnot je imao i važnu ulogu u Revolucionarnim ratovima, u sklopu kojega je organizirao vojsku i vodio operacije. Vojni uspjeh mu je donio nadimak Organizator pobjede. Iako se nije aktivno usprotivio Jakobinskom teroru, zajedno s nekolicinom članova Komiteta se otvoreno usprotivio Robespierreu tokom Termidorske reakcije.

Nakon pada Jakobinaca, Carnot je postao jedan od Direktora. U tom razdoblju postaje nešto umjereniji, mada u duši i dalje uvjereni republikanac. Njegova uloga tokom Konzulata bila je minorna, a bio je jedan od zastupnika koji su glasali protiv dodjeljivanja doživotnog mandata Napoleonu i nasljednog reda za njegove potomke. Nakon uspostave Prvog Carstva se povlači iz javnog života zbog sukoba ideala te se posvećuje znanstvenom radu, formiravši nekoliko važnih zaključaka na polju fizike i matematike.

Nakon Napoleonovog katastrofalnog kraha u Rusiji, Carnot se vraća u politički i vojni život kako bi stao u Napoleonovu obranu. Tokom Stotinu dana je bio ministar rata, a nakon Napoleonova konačnog kraha je protjeran iz zemlje. Jedno je vrijeme boravio u Varšavi, a onda je otišao u Magdeburg gdje je i umro. Njegovi ostaci su 1889. preneseni u pariški Panthéon.

Lazare Carnot je otac Sadija Carnota, fizičara koji je utemeljio termodinamiku i državnika Hippolytea Carnota te djed predsjednika Marieja Françoisa Sadija Carnota.