Lafonia

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Lafonia
Panorama Lafonije sa naseljem Goose Green
Panorama Lafonije sa naseljem Goose Green
Država Britanska prekomorska područja
Falklandski Otoci Istočni Falkland
Površina
 - Ukupna 2 400 km² [1]
Vremenska zona FKST (UTC-4)
Karta
Lokacija Lafonije

Lafonia je poluotok površine 2 400 km², [1]koji je sa uskom prevlakom spojen sa glavninom otoka Istočni Falkland.

Geografske karakteristike[uredi - уреди | uredi izvor]

Ovaj neobični i dobro razvedeni poluotok, ima oblik slova E, spojen je sa glavnim dijelom otoka, 4 km dugom i uskom prevlakom, sa zapadne strane odvojen je od susjednog otoka Zapadnog Falklanda, Falklandskim kanalom. Od glavnine otoka sa sjevera ga dijeli Kanal Choiseul. Teren poluotoka je blago valovit, i gotovo potpuno nenaseljen. Od istoka prema jugu Lafonija je okružena otocima; Barren, Bleaker, George, Lively, Sealion i Speedwell.

Historija naseljavanja[uredi - уреди | uredi izvor]

Falklandski gaučos pije čaj Mate na Hopovoj farmi - Saladero, akvarel upravitelja imanja Dalea iz 1850-tih.

Samuel Fisher Lafone, bogati trgovac stokom iz argentinskog grada Río de la Plata, dobio je - 1845. od otočkih vlasti pravo na ekspoataciju, ovog poluotoka velikog 2 400 km², kasnije je to prenešeno na Falkland Islands Company. [1]

Od tad se na ovom poluotoku uzgajaju ovce u dvije najveće naseobine Darwin, (osnovan 1859) i Goose Green, obadvije farme naleze se u zaljevu pored prevlake. Ostala naselja na poluotoku su; Port King, Egg Harbour i napuštena farma Hope Place. Na Lafoniji se nalazi najužniji most na svijetu - Bodie Suspension Bridge izgrađen 1925. [1]

Prve borbe za Falklandskog rata odigrale su se u Lafoniji, pored Goose Greena, gdje su Argentinci imali stacionirani garnizon od 1000 ljudi.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 "Falkland Islands" (engleski). Britlink. http://www.britlink.org/eastfalkland.html. pristupljeno 5. 04. 2012. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]