Zapadni Falkland

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zapadni Falkland
West Falkland
Gran Malvina
Panorama Zapadnog Falklanda sa obližnjeg otoka Keppel
Panorama Zapadnog Falklanda sa obližnjeg otoka Keppel
Panorama Zapadnog Falklanda sa obližnjeg otoka Keppel
Država Britanska prekomorska područja
Falklandski Otoci
Površina
 - Ukupna 4 532 km²
Visina 700 m
Stanovništvo
 - Područje utjecaja 200 (144)
Vremenska zona FKST (UTC-4)
Karta
Lokacija Zapadnog Falklanda
Lokacija Zapadnog Falklanda

Zapadni Falkland (engleski: West Falkland, španjolski: Gran Malvina) je drugi otok po veličini na Falklandskom arhipelagu, s površinom od oko 4 532 km² (5,413 km² ako se tome pribroje bliži manji otoci). To je brdoviti otok, odvojen od Istočnog Falklanda Falklandskim kanalom.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Na otoku živi manje od 200 (144) ljudi, uglavnom uz obalu. Najveće naselje je Port Howard na istočnoj obali, koji ima i mali travnati aerodrom. Ostala naselja (to su ustvari dvije, tri farme na okupu) su; Albermarle, Chartres, Dunnose Head, Fox Bay, Fox Bay West, Hill Cove, Port Stephens i Roy Cove, međusobno su povezana skromnim cestama, malim aerodromima ili morskim lučicama.

Geografija i otočna fauna[uredi | uredi kod]

Warrah, posljednji Falklandski vuk ubijen je na Zapadnom Falklandu

Zapadni Falkland je puno brdovitiji od obližnjeg Istočnog Falklanda; najveći planinski masiv je Hornby Hills, koji se proteže od sjevera do juga duž Falklandskog kanala. Planina Adam, je najviša na otoku sa 700 m. [1]

Glavna privredna aktivnost na otoku je uzgoj ovaca. Ribarstvo je druga grana po važnosti, osobito uz rijeke Warrah i Chartres. Životinjski svijet na otoku vrlo je oskudan. Autoktona vrsta malog vuka - Warraha, loup-renard (vuk - lisica) kako ga je nazvao Louis Antoine de Bougainville, osnivač prvog naselja na Falklandima, istrijebljen je 1876., kad je ubijen posljednji primjerak kod Hill Covea na Zapadnom Falklandu. [2] Na njega danas podsjeća samo ime otočke rijeke Warrah. Otok je poznat po brojnim kolonijama pingvina, kormorana i morskih slonova, kojih ima na još uvijek netaknutim južnim obalama otoka.

Historija naseljavanja[uredi | uredi kod]

Postoje priče prvih istraživača otoka da su pronašli ostatke čamaca, koji su vjerovatno bili od obližnjih indijanaca sa Patagonije. Po pisanim izvorima, britanski moreplovac John Strong na brodu Welfare se prvi iskrcao na Zapadni Falkland 29. januara, 1690. u zaljevu Bold Cove, pored Port Howarda. [3] Još 1867. nije bilo naseljenika na Zapadnom Falklandu, zbog toga je guverner otočja objavio vrlo povoljne uvjete(u pogledu kupnje i zakupa zemlje) za buduće naseljenike. 1868. više nije bilo slobodne zemlje, pogodne za naseljavanje.

Na otoku danas postoje dvije izviđačke stanice Britanske kraljevske avijacije RAF: Mount Alice, blizu Port Albermarlea na jugu otoka, i Mount Byron na sjeveru.

Od 2007. postoji trajektna linija između Zapadnog i Istočnog Falklanda, koja saobraća između luka Port Howard i New Haven.

Otok za Falklandskog rata[uredi | uredi kod]

Na Zapadnom Falklandu, odigrale su su neke od presudnih bitaka za Falklandskog rata 1982., kao kood Fox Baya, Port Howardu i Pebble Islanda kojeg su okupirale Argentinske trupe.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. GEOGRAPHY (engleski). Falklands Info. Pristupljeno 9. 04. 2012. 
  2. THE WARRAH (FALKLAND ISLANDS WOLF) (engleski). Messybeast Rare & Extinct Creatures. Pristupljeno 15. 05. 2012. 
  3. History of Malvinas Islands (engleski). Aveguema. Pristupljeno 5. 04. 2012. [mrtav link]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]