Darwin, Falklandi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Darwin
Panorama Darwina
Panorama Darwina
Koordinate: 51°48′S 58°59′W / 51.800°S 58.983°W / -51.800; -58.983
Država Britanska prekomorska područja
Falklandski Otoci Lafonia
Stanovništvo
 - Urbano područje 7 [1]
Vremenska zona FKST (UTC-4)
Karta
Darwin na karti Falklanda
Darwin
Darwin
Darwin na karti Falklanda

Darwin zvan i Port Darwin je malo naselje na poluotoku Lafonia, dijelu otoka - Istočni Falkland u Falklandskom arhipelagu. Naselje leži u Kanalu Choiseul, na istočnom dijelu uske prevlake koja spaja Lafoniju sa ostatkom Istočnog Falklanda, 4 km sjevernije od većeg naselja Goose Green.

Darwin danas ima samo 7 stanovnika, a nekad je bio drugo naselje po veličini odmah nakon Stanleya. [1]

Historija[uredi | uredi kod]

Naselje je dobilo ime po Charlesu Darwinu, koji je na svojoj slavnoj ekspediciji sa brodom Beagle posjetio Falklandske otoke, i po nekim izvorima prenoćio na tom mjestu.

Negdje oko 25 godina nakon tog Darwinova posjeta, osnovano je naselje Darwin, prva zgrada koja je sagrađena 1859., bio je vikarov dom. Naselje je izgrađeno kao centar za uzgoj ovaca po Lafoniji, tu funkciju je imalo sve do 1922., kad je stočarska farma preseljena u Goose Green, južno od Darwina. Vrlo brzo je Goose Green potpuno zasjenio Darwin, koji je od tad počeo stagnirati.

U vrijeme svog najvećeg zenita - krajem 19. vijeka u Darwinu su većina stočara bili Škoti. Njihovom inicijativom podignuta je crkva 1873., čija je željezna konstrukcija dovežena iz Engleske. Tad se (oko 1880.) na farmi Darwin čuvalo se 15 891 ovaca. Darwin je imao od 1880. do 1972. vlastitog liječnika. Telefonska linija duga 80 km, dovedena je iz Stanleya do Darwina 1907.

Darwin za Falklandskog rata[uredi | uredi kod]

Darwin i njegova okolica bili su poprište velikih borbi za vrijeme Falklandskog rata zapravo za vrijeme Bitke kod Goose Greena, u kojoj je poginulo puno argentinskih vojnika, tako da je danas pored naselja izgrađeno njihovo groblje. [2]

Bitka je počela u ranim jutarnjim satima 28. maja 1982., kad su britanski vojnici iz 2. padobranskog puka zauzeli nakon žestokih borbi brdo Darwin Hill, koje dominira čitavim krajem. Nakon tog su otpočeli gađati argentinske položaje minobacačkom vatrom, slijedećeg dana Argentinci su se predali.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 Darwin (engleski). Ladatco Tours. Pristupljeno 3. 04. 2012. 
  2. Darwin (engleski). Falkland Islands Tourist Board. Pristupljeno 3. 04. 2012. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]