Konstantin Đokić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Konstantin (svetovno Krsta Đokić; Gornje Crnjelovo u Semberiji, 26. septembar 1946) je episkop srednjoevropski.

Životopis[uredi | uredi kod]

Episkop srednjoevropski Konstantin (u miru Krsta Đokić) rođen je u Gornjem Crnjelovu u Semberiji, od pobožnih roditelja Krsta i Krunije, 26. septembra 1946. godine. Osnovnu školu je završio u rodnom mjestu. Srpsku pravoslavnu Bogosloviju Sv. Arsenija u Sremskim Karlovcima završio je u prvoj poslijeratnoj generaciji 1967. godine. Zamonašio se 28. marta 1970, a Bogoslovski fakultet završava 1974. godine u Beogradu.

Radio je kao službenik i sekretar Eparhije zvorničko-tuzlanske od 1. marta 1970. do 30. avgusta 1979, a jednu godinu proveo je u Americi radi učenja jezika i daljeg naučnog usavršavanja. Od 1978. do 1982. godine bio je predavač u Bogosloviji Sveta Tri Jerarha u manastiru Krki. Od 1982. godine pa sve do izbora za episkopa srednjoevropskog bio je profesor i glavni vaspitač u Bogosloviji Svetog Arsenija u Sremskim Karlovcima.

Episkop[uredi | uredi kod]

Za episkopa srednjoevropskog izabran je na redovnom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora dana 23. maja 1991. godine. Tri dana kasnije odlikovan je dostojanstvom arhimandrita.

Hirotoniju (rukopoloženje) za episkopa izvršio je patrijarh srpski Pavle u Sabornoj crkvi u Beogradu dana 21. jula 1991, uz sasluživanje osam arhijereja. U tron episkopa srednjoevropskog ustoličen je 1. septembra 1992. godine u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Himelstiru, od strane episkopa Lavrentija, u prisustvu episkopa britansko-skandinavskog Dositeja, episkopa Hrizostoma (Grčka crkva) i princa Tomislava Karađorđevića.Smijenjen na Saboru SPC 2013 godine od kada mirno provodi penzionerske dane u manastiru Tavna

Vidi još[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]