Kikiriki

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kikiriki
prikaz stabljike kikirikija
Naučna klasifikacija
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Fabales
Porodica: Fabaceae
Tribus: Aeschynomeneae
Rod: Arachis
Vrsta: A. hypogaea
Dvojni naziv
Arachis hypogaea
L.

Kikiriki (lat. Arachis hypogaea) je povrće koje pripada porodici mahunarki (Fabaceae) a potječe iz Južne Amerike, Meksika i Srednje Amerike.

Povijest[uredi | uredi kod]

Stare Inke su uzgajale kikiriki prije 3.500 godina. Izrađivale su i posude u obliku kikirikija i ukrašene kikirikijem. Španjolski osvajači su u 15. stoljeću prenijeli kikiriki u Europu i dalje po svijetu, a zanimljivo je da je ova biljka stigla u Sjevernu Ameriku tek u 18. stoljeću, i to iz Afrike.

Uzgoj[uredi | uredi kod]

Početkom ljeta grmovi kikirikija prekrivaju polja. To je jednogodišnja biljka koja naraste od 30 do 50 cm. Nakon što su cvjetovi oprašeni, stabljike se spuštaju prema tlu, a žuti cvjetovi ulaze u zemlju na dubinu od šest centimetara. Plodovi se razvijaju raste ispod zemlje u mahunama dugim oko šest centimetara u čašicama u kojima bude 1-4 sjemena. Ljuska je hrapava, a unutra je kremasto bijelo ili žuto sjeme pokriveno jestivom, tankom kožicom. Iskapanje kikirikija je krajem mjeseca rujna.

Uporaba[uredi | uredi kod]

Za ljudsku uporabu koristi se sjeme kikirikija. Kikiriki je bogat izvor bjelančevinama, vlaknima, mineralima, željezom, cinkom i vitaminima E i K. Kikiriki ne sadrži kolesterol. Upotrebljava se kao dodatak kolačima, za proizvodnju putera i ulja od kikirikija i drugo.