Kerineja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kerineja, Kirenija
grč. Κερύνεια / tur. Girne

Stara luka u Kerineji
Stara luka u Kerineji

Osnovni podaci
Država  Kipar
Okrug Kerineja
Stanovništvo
Stanovništvo 19.701
Položaj
Koordinate 35°20′25″N 33°19′09″E / 35.340278°N 33.319167°E / 35.340278; 33.319167
Nadmorska visina 0-50 m

{{{mapa}}}

Ostali podaci
Veb-strana www.kyreniamunicipality.com

Kerineja ili Kirenija (grč. Κερύνεια, Kerineja, tur. Girne, Girne) je šesti po veličini i značaju grad na Kipru, u delu pod turskom okupacijom (tzv. Severni Kipar). Zvanično grad je sedište istoimenog okruga Kerineja.

Prirodni uslovi[uredi | uredi kod]

Grad Kerineja se smestio na severnoj obali ostrva Kipar. Od glavnog grada Nikozije Kerineja je udaljena 25 kilometara severno.

Reljef Kerineja se nalazi na obali Sredozemnog mora, na 0-50 metara nadmorske visine. Iza grada se strmo izdižu istoimene Kerinejske planine, koje Kerineju i severno priobalje Kipra odvajaju od središnje postavljene ravnice Mesaorije i glavnog grada Nikozije.

Klima u Kerineji je sredozemna sa elementima sušne, stepske klime. Prosečna godišnja temperatura je čak 25 podeoka, a padavina ima malo — oko 400 mm/m2.

Vode: Kerineja se nalazi u istočnom Sredozemlju (poznatom i kao Levantsko more). Grad se oduvek razvijao kao najvažno pristanište na severnoj obali ostrva. Staro gradsko jezgro se razvilo oko omanjeg zaliva na inače slabo razuđenoj severnoj obali Kipra.

Istorija[uredi | uredi kod]

Prikaz Kerineje iz 1837. godine
Kerineja sa brda Hilarion

Iako je područje današnje Kerineje naseljeno još od vremena praistorije, prvo poznato naselje na današnjem mestu grada javlja je u vreme trojanskih ratova, kada je bilo naseljeno Ahajcima. Vekovima je ovo naselje bilo malo i bez većeg značaja. Od samog nastanka naselje se razvijalo kao pristanište i trgovište na severnoj stani Kipra.

Kerineja dobija na značaju u helenističkom dobu, kada se za nju bore Ptolomeji i Antigonidi. Grad postaje jedno od središta Kipra i tako ostaje i pod starorimskom vlašću.

Od 395. godine Kernije i ceo Kipar pripali su Vizantiji. U ovom položaju ostrvo ostaje vekovima, a uticaj Vizantije ostavio je dubok trag na ostrvo i grad, vidljiv i do danas. 1192. godine Kerineju i ostrvo osvajaju Lizinjani. Kako je položaj naselja bio izvaredan uskoro se tu javlja utvrđeni grad sa lukom. 1372. godine grad preuzima Đenova, a potom, 1489. godine Mleci, ali grad ne gubi značaj i bogatstvo.

1571. godine Kerineju i ceo Kipar osvajaju Turci Osmanlije. Pod novim osvajačima grad značajno gubi značaj, ali ne propada. Tada se u Kerineji grade nove građevine i grad dobija istočnjački izgled. Muslimansko stanovništvo naseljava utvrđeni grad, dok se hrišćani proteruju u predgrađa.

Berlinskim kongresom 1878. godine Velika Britanija dobija Kipar za koloniju. Iako Britanci unapređuju stanje i povezuju putem grad sa Nikozijom, teško ekonomsko pitanje dovodi do iseljavanja mesnog stanovništva.

Nezavisnošću Kipra 1960. godine Kerineja ponovo dobija na značaju. Posebno se razvija turistička privreda. Međutim, već 60-ih godina dolazi do prvih trvenja između većinskih hrišćanskih Grka i Maronita (83%) i manjinskih muslimanskih Turaka (15%).

1974. godine turska vojska je okupirala severnu trećinu Kipra, zajedno sa Kerinejom. Mesni Grci beže na jug zemlje i grad ostaje poluprazan. Grad već decenijama propada.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Kerineja danas ima oko 20 hiljada stranovnika u gradskim granicama, gotovo u celosti Turaka. Većina njih su preseljenici iz Turske, a manji deo vodi poreklo od kiparskih Turaka.

Privreda[uredi | uredi kod]

Posle okupacije 1974. godine privreda Kerineje je naglo propala i do danas se nije oporavila. Grad je danas slabo razvijen i oslonjen na skromnu laku industriju i poljoprivredno zaleđe.

Galerija[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]