Kalifornijski zaliv

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije


Koordinate: 27° 45′ 11" SG Š, 111° 40′ 22" ZGD

Wpdms nasa topo gulf of california.jpg

Kalifornijski zaliv (engl. Gulf of California) takođe poznat i kao Kortesovo more (šp. Mar de Cortés) se nalazi između poluostrva Kalifornija i glavnog dela Meksika. Na jugu je povezan sa Tihim okeanom. Okružuju ga meksičke države Donja Kalifornija, Južna donja Kalifornija, Sonora i Sinaloa. Glavna reka koja se uliva u njega je Colorado. Dug je 1 203 kilometra u pravcu sever-jug i širok od 92 do 222 kilometra, i ima površinu od 160 000 kvadratnih kilometra. U njemu se nalaze dva veća ostrva, Angel de la Gvarda (šp. Ángel de la Guarda - Anđeo čuvar) i Tiburon šp. Tiburón - Ajkula), kao i više manjih.

Otkrio ga je kapetan Fransisko de Uljoa (šp. Francisco Ulloa) 1539. i dao mu ime u čast španskog konkistadora Ernana Kortesa.

Melčor Dijaz (šp. Melchor Díaz) je detaljno istražio tu oblast 1540. uključujući i ekspedicije na reku Colorado.

Kalifornijski zaliv ima jedinstven i veoma bogat ekosistem. Pored raznovrsnih endemičnih vrsta u njemu se mogu naći i životinje kao što je grbavi kit, kalifornijski zeleni kit, manta raža i morske kornjače. Pokušaji meksičke vlade da stvori zaštićenu zonu su propali zbog nedostatka političkog dogovora. Kalifornijski zaliv je svetski poznato mesto za sportski ribolov.


Geographylogo.svg Nedovršeni članak Kalifornijski zaliv koji govori o geografiji je u začetku. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.