Jurjevski noćni ustanak

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jurjevski noćni ustanak

Karta tijeka Jurjevskog ustanka
Datum 23. travnja 1343.1345.
Lokacija Estonija
Ishod Ustanak ugušen, Danska prodaje svoje posjede u Estoniji Livonskom redu
Sukobljene strane
Estonski kmetovi Teutonski red
 Danska
Komandanti i vođe
Vesse iz Oeselije† Burchard von Dreileben
Danska Bertram von Parembeke
Danska Stigot Andersson

Jurjevski noćni ustanak (estonski: Jüriöö ülestõus) naziv je za pobunu estonskih seljaka protiv stranih vlasnika njihovih feudalnih gospodara.

Estoniju su početkom XIII. vijeka osvojili križari iz Danske i Njemačke, nametnuli poreze i pokušali Estonce podvrgnuti feudalnom poretku, prisiljavajući ih da postanu kmetovi. Ustanak u estonskoj sjevernoj pokrajini Harria, u noći uoči blagdana Svetog Jurja počeo je javnim odbacivanjem nametnutog kršćanstva i pokoljem svakog tko je govorio njemačkim jezikom. Pobijeno je oko 1,800 ljudi.

Ustanici su zapalili cistercitski samostan Padise gdje su pobili 28 redovnika, opkolili Reval (današnji Tallinn) i izabrali svoje vođe, koje tadašnje njemačke kronike nazivaju "kraljevima". Estonski ustanak naposljetku je ugušen u krvi dolaskom teutonaca, a tri godine kasnije, Danci su prodali svoj dio današnje Estonije križarskom Livonskom redu za 19,000 kelnskih maraka. Danci su više od jednog stoljeća vladali Estonijom iz svog uporišta Lyndanisse (Tallinn), a podignuta utvrda na latinskom se nazivala Castrum danorum (srpskohrvatski: "danski dvorac"). Zanimljivo je da se današnji glavni grad Estonije naziva Tallinn, što je skraćenica izvornog oblika Taani linna, što na estonskom znači Danski dvorac.

Literatura[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]