Jovan Velimirović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jovan (Velimirović)
Datum rođenja 3. jun 1912.
Mesto rođenja Lelić kod Valjeva (Kraljevina Srbija)
Datum smrti 28. mart 1989.
Mesto smrti Šabac (SFRJ)

Jovan (svetovno Jovan Velimirović, Lelić (Valjevo), 21, maj/3. jun 1912Šabac, 28. mart 1989) je bio episkop Srpske pravoslavne crkve.

Svetovni život[uredi | uredi kod]

Jovan Velimirović je rođen 3. juna 1912. u selu Leliću kod Valjeva od oca Dušana i majke Pelagije. Stric mu je bio episkop Nikolaj Velimirović. Posle završene niže gimnazije upisao se u Bogosloviju svetoga Jovana Bogoslova u Bitolju, a po završetku iste na Bogoslovski fakultet u Beogradu. Pre izbora za episkopa bio je profesor bogoslovije u Bitolju i Beogradu, gde je od 1952. bio i rektor.

Monaški život[uredi | uredi kod]

Zamonašio ga je arhimandrit dr Andrej, starešina manastira Rakovice, 1952. godine. Iste godine ga je patrijarh srpski Vikentije rukopoložio u čin jerođakona 26. februara, i jeromonaha, na Cveti, i proizveo u čin arhimandrita.

Hirotonisan je za episkopa šabačko-valjevskog 7. avgusta 1960. u Sabornoj crkvi u Sremskim Karlovcima. U svojoj eparhiji uspostavio je putem čestih kanonskih poseta tesnu vezu sa sveštenstvom i vernicima.

Umro je 28. marta 1989. u Šapcu, a sahranjen u zadužbini porodice Velimirović u selu Lelić.

Zasluge[uredi | uredi kod]

Kao dugogodišnji profesor bogoslovije Jovan Velimirović je izveo je na put mnoge naraštaje bogoslova, a kao istoričar razvijao je kod svojih učenika ljubav prema ovom predmetu i prema Srpskoj crkvi. Iz te oblasti dao je nekoliko zapaženih članaka.

Izvori[uredi | uredi kod]


Prethodnik:
Simeon (Stanković)
episkop šabačko-valjevski
19601989.
Nasljednik:
Lavrentije (Trifunović)