Jilin

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jilin
Jílín Shěng
Jilin u državi.
Država  Kina
Upravni oblik pokrajina
Službeni jezik kineski i dijalekti
Glavni grad Changchun
titula_vladara Bayanqolu
Površina 187.000 km²
Stanovništvo 27.462.297
Gustoća 147 stanovnika na km²
Web stranica

Jilin, čita se Đilin (kineski: 吉林), je kineska pokrajina na krajnjem sjeveroistoku zemlje. Glavni grad pokrajine je Changchun. Jilin ima površinu od 187.000 km² i 27,462.297 stanovnika, po podacima iz 2010.[1]

Geografija[uredi | uredi kod]

Pokrajina Jilin graniči sa Sjevernom Korejom i Rusijom na istoku, s pokrajinom Heilongjiang na sjeveru, Liaoning na jugu i s Unutrašnjom Mongolijom na zapadu.[1] Rijeke Yalu i Tumen na krajnjem jugozapadu formiraju granicu između Narodne Republike Kine i Sjeverne Koreje.

Klima[uredi | uredi kod]

Po Köppenovoj klasifikaciji klime Jilin ima kontinentalnu klimu, sa dugim hladnim zimama i kratkim toplim ljetima, pod velikim uticajem monsunskih kiša, prosječno padne od 350 do 1000 mm oborina. Prosječna januarska temperatura kreće se od -20 do -14 °C.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Većina stanovnika su uglavnom Han (Kinezi), ali postoje i druge značajne etničke skupine; Mandžurci, Hui (kineski muslimani), Mongoli i Sibe. Većina Korejanaca živi u Autonomnoj prefekturi Yanbian.[1]

Najveći gradovi u pokrajini Jilin su: Changchun, Jilin, Baishan, Baicheng, Siping, Yanji, Songyuan, Tonghua i Liaoyuan.

Privreda[uredi | uredi kod]

Pokrajina Jilin je bogata prirodnim mineralnim bogatstvima, imala je čak 136 različitih vrsta minerala, ali je njih 70 već iscrpljeno. Jilin obiluje i vrstama bilja ima ih oko 27.000 vrsta od tog 9000 vrsta ljekovito. Jilin ima i velike rezerve: nafte, zemnog plina, ugljena, nikla, molibdena, grafita, gipsa, zlata i srebra. Po rezervama naftnog škriljca je najbogatiji u Kini.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 Jilin (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 01. 01. 2013. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]