Liaoning

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Liaoning
Liáoníng Shěng
Liaoning u državi.
Država  Kina
Upravni oblik pokrajina
Službeni jezik kineski
Glavni grad Shenyang
titula_vladara Chen Zhenggao
Površina 151.000 km²
Stanovništvo 43.746.323
Gustoća 290 stanovnika na km²
Web stranica

Liaoning, čita se Ljaoning (kineski: 辽宁省), je jedna od 23 kineske pokrajine na sjeveroistoku zemlje, u centralnom dijelu nekadašnje Mandžurije.[1].

Geografija[uredi | uredi kod]

Pokrajina Liaoning graniči sa sjevera s kineskom pokrajinom Jilin, s istoka sa Sjevernom Korejom, s juga sa Žutim morem, s jugoistoka s pokrajinom Hebei, te sa sjeverozapada s Autonomnom regijom Unutrašnjom Mongolijom.[1]

Glavni grad Liaoninga je Shenyang (nekadašnji Mukden) koji se nalazi u sredini pokrajine. Prema podacima iz 2010. pokrajina ima 43,746.323 stanovnika.[1] Liaoning ima površinu od 151.000 km², koji se da podijeliti na tri cjeline; gorje na zapadu, nizinski dio u sredini i brda na istoku.

Gorje na zapadu proteže se duž granice sa Autonomnom regijom Unutrašnjom Mongolijom. Središnji dijelom Liaoninga dominira dolina rijeka Liao i Daliao s njihovim pritokama. Istočnim dijelom pokrajine dominiraju masivi Čanbajšanj i Ćianšanj koji se protežu sve do Žutog mora gdje formiraju poluotoka Liaodong. U tom dijelu nalazi se i najviši vrh Huabozi (1336 m).

Klima[uredi | uredi kod]

Po Köppenovoj klasifikaciji klime Liaoning ima kontinentalno-monsunsku klimu s vrućim kišnim ljetima, kad padne najviše kiše i sušnim ostatkom godine. Na Liaoning padne prosječno od 440 do 1130 mm oborina godišnje.

Privreda[uredi | uredi kod]

Pokrajina Liaoning je jedna od industrijskih najrazvijenijih kineskih pokrajina još od kraja 19. vijeka kad su Japanci počeli investirati u tadašnju Mandžuriju, kasniju marionetsku državu Mandžukuo.[1] BDP pokrajine je 2011. iznosio 348 milijardi dolara odnosno 7788 USD po glavi stanovnika.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Liaoning (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 07. 01. 2013. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]