Jefrem Milutinović

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Jefrem
Osnovne informacije
Pomjesna crkva Srpska pravoslavna crkva
Eparhija Eparhija banjalučka
Arhijerejski čin Episkop
Titula Episkop banjalučki
Način obraćanja Njegovo preosveštenstvo
Država Bosna i Hercegovina
– godine službe od 1980.
Lični podaci
Svetovno ime Mile Milutinović
Datum rođenja 15. april 1944.
Mjesto rođenja Busnovi kod Prijedora
Jugoslavija

Jefrem (svetovno Mile Milutinović; Busnovi, 15. aprila 1944) je episkop banjalučki.

Biografija[uredi - уреди | uredi kôd]

Episkop banjalučki Jefrem (Milutinović) rođen je u selu Busnovi kod Prijedora, 15. aprila 1944. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u mjestu rođenja i u Sanskom Mostu. Zamonašio se u manastiru Liplje 9. jula 1967. godine i iste godine je upisan u bogosloviju u manastiru Krki koju je završio sa odličnim uspehom 1971. godine. U čin jerođakona rukopoložio ga je Episkop Banjalučki Andrej 14. januara 1968. godine u Sabornom hramu u Banjoj Luci, a na Duhove 14. juna 1970. godine u čin jeromonaha.

Po završetku bogoslovije upućen je na dalje školovanje u Moskovsku duhovnu akademiju, koju završava sa odličnim uspjehom 1975. godine, sa zvanjem kandidata bogoslovlja za rad Učenje Svetog Vasilija Velikog o monaštvu. Sveti arhijerejski sinod SPC, je te godine sinđela Jefrema postavio za suplenta Bogoslovije Sveta tri jerarha u manastiru Krki. Pored ove dužnosti, u bogosloviji je obavljao i dužnost glavnog vaspitača.

Episkopstvo[uredi - уреди | uredi kôd]

Episkop Jefrem je zatekao mnogo povoljniju situaciju u Eparhiji nego njegovi prethodnici, episkopi Vasilije i Andrej. Već je bilo mnogo urađeno na obnovi Eparhije, a i političke prilike su bile znatno povoljnije i one su značajno iskorištene. Međutim, potom dolazi do rušenja zajedničke države i izbijanja građanskog rata, ponovo sa teškim posljedicama po srpski narod i Srpsku pravoslavnu crkvu. U isto vrijeme srpski narod doživljava i duhovni preporod, i Crkva sve više zauzima mjesto u narodnom životu.

Većinu vremena i truda u svojih dvadeset i šest godina arhijerejskog rada episkop Jefrem uložio na obnovu onoga što je uništeno u Drugom svjetskom ratu. Plan Pavelićeve NDH bio je da Banja Luka postane njen glavni grad i zato je velikom većinom pravoslavna, srpska i buntovna Bosanska Krajina bila na glavnom udaru hrvatskih ustaša i njemačkih nacista. Na teritoriji Banjalučke Eparhije nalazi se stratište i grobnica koncentracionog logora Jasenovac - Donja Gradina, kao i niz drugih stratišta - “Groblje mozgova” kod hrama Svetog Marka u Drakseniću te Drakulić su samo najpoznatija među njima.

Za vrijeme episkopa Jefrema, kanonizovan je Sveštenomučenik Platon Banjalučki (Jovanović).

Hram Hrista Spasitelja[uredi - уреди | uredi kôd]

Episkop Jefrem je uložio ogroman trud u obnovu svoje eparhije. Među najznačajnijim je obnova katedralnog hrama u Banjoj Luci. Crkva, koju su srušili hrvatski fašisti 1941. godine, i čiju obnovu komunisti nisu dopuštali do 1991. godine, je sada izgrađena. Prva Sveta liturgija je služena u septembru 2004. godine.

Priznanja[uredi - уреди | uredi kôd]

Prethodnik:
Irinej Gavrilović
vikarni episkop moravički
19781980.
Nasljednik:
Sava Andrić

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. „Srpska obilježila 20 godina postojanja, Dan i krsnu slavu Svetog Stefana” (sr). Radio-televizija Republike Srpske. 10. 1. 2012.. http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=53399. Pristupljeno 10. 1. 2012. 

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi kôd]