Jan Václav Stamic

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jan Václav Stamic
klasicizam
Biografske informacije
Rođenje18. lipnja 1717.
Češka Havlíčkův Brod, Češka
(tada Češka (historijska) Deutschbrod, Bohemija)
Smrt27. ožujka 1757.
Njemačka Mannheim, Njemačka
(tada Rajnski Palatinat)
SupružnikMarija Antonija Luneborn (1744-1757)
DjecaCarl Stamitz
Anton Stamitz
Maria Franziska Stamitz
dvoje umrle djece
Profesionalne informacije
ObrazovanjeSveučilište u Pragu
Instrumentiviolina
Zanimanjekompozitor, violinist
Znamenita djela

Jan Václav Antonín Stamic (Havlíčkův Brod, 18. lipnja 1717.Mannheim, 27. ožujka 1757.) je bio češki kompozitor i violinist, jedan od značajnijih skladatelja klasicizma i reformator klasične simfonije. Tokom svog kasnijeg boravka u Mannheimu, Stamic je bio poznat po germaniziranom obliku imena, Johann Wenzel Anton Stamitz. Danas se Stamica smatra osnivačem Manhajmske škole, čiji su članovi, iako osjetno manje važni, bili i njegovi sinovi Carl i Anton. Iako ga se danas uglavnom smatra klasicističkim kompozitorom, Stamic je zapravio jedan od kompozitora koji je označio prijelaz iz baroka u klasicizam.

Stamicova obitelj potječe iz današnjeg Maribora u Sloveniji, mada je on rođen u današnjem češkom mjestu Havlíčkův Brod 1717. godine. Nakon jedne akademske godine, Stamic napušta Sveučilište u Pragu kako bi se posvetio sviranju violine. O njegovom životu od 1735. do 1741., kada je primljen na dvor u Mannheimu, ne zna se gotovo ništa. Njegovo primanje na dvor vjerojatno je bila posljedica različitih poznanstava nastalih u tom periodu.

Dana 1. srpnja 1744., Stamic se oženio Marijom Antonijom Luneborn, s kojom je imao petoro djece - Carla, Mariju Franzisku, Antona te dvoje djece umrle u djetinjstvu. Tokom ljeta 1754. godine, Stamic je vjerojatno napravio put u Pariz, gdje je ostao jednu godinu i javno izvodio svoja djela. U Parizu je objavio i svoja Orkestralna tria, op. 1, a moguće i druga djela. U Mannheim se vjerojatno vratio 1755. godine. Umro je 27. ožujka 1757. u dobi od 39 godina.

Što se njegova opusa tiče, Stamic je najpoznatiji po svojim simfonijama i orkestralnim djelima, međutim u historiji klasične glazbe ostat će zapamćen po reformi klasične simfonije. Osim što je proširio orkestar, Stamic je uveo četverodijelnu strukturu simfonije (brzi stavak - spori stavak - menuet i trio - presto ili prestissimo) u standardnu upotrebu. Iako se primjeri četverodijelnih simfonija mogu naći i prije Stamica, on je bio prvi koji ju je konzistentno koristio u svojim djelima. Značajan je i po doprinosu razvoju sonatne forme.