Jean d'Alembert

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Jean d'Alembert
Jean Le Rond d'Alembert, by French school.jpg
Rođenje 16. studenog 1717.
Francuska Pariz, Francuska
Smrt 29. listopada 1783.
Francuska Pariz, Francuska
Narodnost Francuz
Polje matematika, fizika, mehanika, filozofija
Alma mater Sveučilište u Parizu
Istaknuti studenti Pierre-Simon Laplace
Poznat po D'Alembertov kriterij
D'Alembertova sila
D'Alembertov oblik načela virtualnog rada
D'Alembertova formula
D'Alembertova jednadžba
D'Alembertov operator
D'Alembertov paradoks
D'Alembertovo načelo
D'Alembertov sustav
D'Alembert–Eulerov uvjet
Diderotovo i d'Alembertovo stablo
Cauchy–Riemannove jednadžbe
Mehanika fluida
Encyclopédie
Problem triju tijela

Jean-Baptiste le Rond d'Alembert (Pariz, 16. studenog 1717.Pariz, 29. listopada 1783.) je bio francuski matematičar, fizičar i enciklopedist, najpoznatiji kao jedan od urednika francuske Encyclopédie. Rođen je u Parizu kao vanbračni sin spisateljice Claudine Guérin de Tencin koja ga je, samo nekoliko dana nakon rođenja, ostavila pred vratima kapele Saint-Jean-le-Rond de Paris, po kojoj je i dobio ime. Njegov otac je bio oficir Louis-Camus Destouches, koji se o njemu brinuo financijski, ali ga nije želio priznati. U dobi od 12 godina upisuje se na Collège Mazarin, gdje pokazuje talent za matematiku, fiziku i astronomiju. U dobi od 21 godine, d'Alembert je izdao svoje prvo djelo o matematici. Svoje najvažnije djelo, Traité de dynamique, izdaje 1743. godine izvršilo je značajan utjecaj na razvoj klasične mehanike, a bilo je temeljeno na njegovom vlastitom načelu, otkrivenom kada je imao 26 godina. Nakon 1743. je nastavio izdavati znanstvene radove i predlagati nova rješenja za postojeće probleme.

Godine 1751., zajedno s Denisom Diderotom inicira projekt Encyclopédie, koji je omogućio širenje ljudskog znanja i okupio najveće tadašnje intelektualce, poput Voltairea, Rousseaua ili Laplacea, oko projekta kojeg će povijest pamtiti kao doba prosvjetiteljstva. D'Alembert je doprinosio sve do 1758., kada se povukao jer se država uplela u izdavački proces. Ipak, nastavio je pisati članke iz polja znanosti i filozofije.

Privatno, d'Alembert je bio posjetioc nekoliko tadašnjih salona. Na jednom od njih upoznao je i Jeanne Julie Éléonore de Lespinasse, koja će ga očarati i kod koje će se ubrzo useliti. Cijeloga života je patio od zdravstvenih problema, a njegova smrt je bila posljedica bolesti mjehura. Zbog svog ateizma, pokopan je u neoznačenom grobu.