Jan Neruda

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Jan Neruda

Jan Neurda
Biografske informacije
Rođenje Jan Nepomuk Neruda
9. jul 1834. (1834-07-09)
Prag, Austrijsko Carstvo
Smrt 22. august 1891. (dob: 57)
Prag, Austro-Ugarska
Obrazovanje
Zanimanje pisac, pjesnik, novinar
Opus
Književni pravac Majska škola
Jezik češki jezik
Znamenita djela

Jan Nepomuk Neruda (Prag, 9. 7. 1834. – Prag, 22. 8. 1891].) bio je češki pisac, novinar i pjesnik, jedan od najznačajnijih predstavnika češkog realizma i član skupine "Majska škola".

Rodio se u Pragu kao dijete trgovca. Studirao je filozofiju i filologiju, te radio kao profesor do 1860., kada je postao honorarni novinar i pisac.

U svojim djelima, Neruda je zagovarao obnovu češkog patriotizma, te opisivao kulturne i političke borbe svoje generacija, čime je uspostavio trend svojeg doba. Poznat je po satiričkom prikazu praške buržoazije. Najpoznatije mu je djelo Povídky malostranské [Priče manje vrijednosti] (1877), zbirka kratkih priča koje su prevedene na engleski 1957.

Neruda je bio antisemitski nastrojen, te je Madeline Albright u svojoj autobiografiji Praška zima zapisala da je Neruda u djelima Jevreje opisivao kao "pohlepne lihvare".

Nakon smrti, jedna ulica ulica u Pragu je nazvana po njemu te se sada zove Nerudova ulica. Nikada se nije ženio, ali je imao aderu sa spisateljicom Karolínom Světlom.

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi kôd]