Jakov Milatović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jakov Milatović
Jakov Milatović

Jakov Milatović, maj 2023.


Predsjednik Crne Gore
Inkumbent
Mandat
20. maj 2023.
Prethodnik Milo Đukanović
Nasljednik trenutno

Rođenje 7. decembar 1986.
Titograd, Socijalistička Republika Crna Gora, SFR Jugoslavija
Politička stranka Evropa sad!
Zanimanje ekonomist

Jakov Milatović (rođen 7. decembra 1986. godine[1]) crnogorski je političar i ekonomista i predsjednik Crne Gore od 20. maja 2023. godine. Milatović je ranije bio crnogorski ministar gospodarstva i ekonomskog razvoja u vladi Zdravka Krivokapića u periodu od 4. decembra 2020. do 28. aprila 2022. godine.[2]

Na predsjedničkim je izborima 2023. godine u drugom krugu 2. aprila pobijedio dotadašnjeg predsjednika Milu Đukanovića.

Biografija[uredi | uredi kod]

Jakov Milatović rođen je u Titogradu, glavnom gradu SR Crne Gore, 7. decembra 1986. godine. U njegovoj su porodici djed i pradjed kao partizani sudjelovali u narodnooslobodilačkoj borbi.[3] Osnovne studije u domeni ekonomije završio je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, sa prosječnom ocjenom 10 i bio je student generacije. Dobitnik je brojnih domaćih priznanja od Ministarstva prosvjete, Univerziteta Crne Gore, Ministarstva spoljnih poslova i dr, kao i stranih stipendija. Kao stipendista američke vlade proveo je jednu studijsku godinu na Univerzitetu savezne države Ilinois (Illinois State University), kao stipendist austrijske vlade jedan semestar na Univerzitetu za ekonomiju i biznis u Beču (WU Wien), a kao stipendist Evropske komisije jednu studijsku godinu na Univerzitetu u Rimu (La Sapienza). Magistarske studije u oblasti ekonomije završio je na Univerzitetu Oksford i bio je stipendist britanske vlade (Chevening).

Radno iskustvo započeo je u NLB banci u Podgorici kao dio tima za upravljanje rizikom, zatim u Deutsche banci u Frankfurtu u timu za procjenu kreditnog rizika zemalja sa fokusom na zemlje centralne i istočne Evrope. Od 2014. godine radio je u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) u timu za ekonomsku i političku analizu, prvo kao ekonomski analitičar za jugoistočnu Evropu a nakon unapređenja u poziciju ekonomiste pokrivao je zemlje Zapadnog Balkana iz kancelarije u Podgorici. Godine 2018. unaprijeđen je u glavnog ekonomistu sa zadatkom da pokriva zemlje EU, uključujući Rumuniju, Bugarsku, Hrvatsku i Sloveniju iz kancelarije u Bukureštu.

Druga iskustva i usavršavanja sticao je kroz pohađanje programa i škola Ujedinjenih nacija u New Yorku, njemačke Fondacije Konrad Adenauer u Podgorici, Ambasade Crne Gore u Rimu, Kancelarije za međunarodnu saradnju Ekonomskog fakulteta u Podgorici, Oxbridge Academic Programs u Oxfordu, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Londonu, Londonske škole ekonomije (LSE) i Univerziteta u Pekingu, Liderske akademije Univerziteta Standford i Univerziteta u Beogradu, i drugih.

Pisao je stručne tekstove za Vijesti.

Bio je ministar ekonomskog razvoja u Vladi Zdravka Krivokapića.

Politički pogledi[uredi | uredi kod]

Milatović je na referendumu za nezavisnost 2006. godine glasao za nezavisnost Crne Gore.[3] Snažno se zalaže za pridruživanje Crne Gore Evropskoj uniji.[4] U isto se vrijeme zalaže i za bliže odnose između Crne Gore i Srbije.[5][6]

Privatni život[uredi | uredi kod]

Milatović je član Srpske pravoslavne crkve i kršten je u manastiru Ostrog u Crnoj Gori.[6] Po narodnosti se izjašnjava kao Crnogorac.[7] Oženjen je Milenom i ima troje dece, kćeri Saru i Anu te sina Davida.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Kako je, još na maturi, predskazana budućnost ministra Jakova Milatovića
  2. „Ko je Jakov Milatović kandidat za ministra za ekonomski razvoj” (cnr). Biznis CG. 5 November 2020. Arhivirano iz originala na datum 20 November 2020. Pristupljeno 22 December 2020. 
  3. 3,0 3,1 „JAKOV MILATOVIĆ: Glasao sam za nezavisnost Crne Gore 2006. godine!” (sr). kurir.rs. Pristupljeno 2023-03-19. 
  4. „Milatović: Uvešću Crnu Goru u EU, a sjever Crne Gore preporoditi” (sr). vijesti.me. Pristupljeno 2023-03-19. 
  5. Đurić, Novica. „Srbija je za Crnu Goru više od ekonomije”. Politika Online. Pristupljeno 2023-03-19. 
  6. 6,0 6,1 „Milatović: Decu sam krstio u SPC | Politika” (sr). Direktno. Pristupljeno 2023-03-24. 
  7. „OVO JE NOVI PREDSEDNIK CRNE GORE Jakov Milatović je pobedio Mila Đukanovića: Crnogorac i pravoslavac, otac TROJE DECE” (sr). Blic.rs. Pristupljeno 2023-04-02. 

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]