Milo Đukanović

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Milo Đukanović

Milo Đukanović
Rođen/a Milo Đukanović
15. februar 1962. (1962-02-15) (dob: 59)
Nikšić, Socijalistička republika Crna Gora, SFR Jugoslavija
Prebivalište Plava Palata, Cetinje
Državljanstvo Crnogorsko
Zanimanje Političar

Milo Đukanović (15. 2. 1962.) je crnogorski i bivši jugoslavenski političar koji se nalazio na funkciji predsjednika i premijera Crne Gore. Kao premijer je služio od 1991. do 1998, a od 1998. do 2002. je bio predsjednik. Od 2003. do 2006. je bio premijer, da bi se od 2008. se ponovno nalazi na mjestu premijera. U 2018. godini, na izborima je vratio "titulu" predsjednika. Na parlamentalnim izborima 2020 dobio je najveci broj glasova za 30 poslanika.

Politikom se počeo baviti kao član Saveza komunista Jugoslavije, da bi početkom 1989. godine kao pristaša Slobodana Miloševića sudjelovao u tzv. antibirokratskoj revoluciji kojom je svrgnuto tadašnje partijsko rukovodstvo u Crnoj Gori te postao vodeći ćlan nove nomenklature. Prvih je godina, zajedno sa svojim bliskim suradnikom Momirom Bulatovićem bio saveznik Miloševića. Nekadašnji Savez komunista Crne Gore je pod njegovim rukovodstvom transformiran u Demokratsku partiju socijalista koja je otada dobijala sve višestranačke izbore. Za vrijeme raspada Jugoslavije je podržavao Srbiju, a crnogorske snage sudjelovale u ratu protiv Hrvatske i opsadi Dubrovnika. Godine 1992. je Crna Gora pod njegovim vodstvom postala dio nove države pod nazivom Savezna Republika Jugoslavija.

Tu je politiku napustio 1997. godine, te kao cilj svoje stranke i vlade naveo osamostaljenje Crne Gore. Iako se zbog toga razišao sa dijelom svojih dotadašnjih pristaša, u tome je imao snažnu podršku Zapada i velikog dijela crnogorske javnosti. Taj je cilj ostvaren postupno - 2003. godine je formirana konfederalna Državna zajednica Srbija i Crna Gora, od koje se Crna Gora konačno odvojila referendumom 2006. godine.

Đukanović se smatra kontroverznom ličnošću - dok ga jedni smatraju ocem nacije, drugi mu zamjeraju umiješanost u kriminalne radnje i činjenicu da je najbogatiji balkanski političar i 20 najbogatiji političar na svijetu [1].

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]