Demokratska partija socijalista Crne Gore

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije

Demokratska partija socijalista Crne Gore je politička stranka u Crnoj Gori koja je osnovana godine 1990. preimenovanjem tadašnjeg Saveza komunista Crne Gore, odnosno od frakcije koja je došla na vlast u antibirokratskoj revoluciji 1989. godine pod te pod vodstvom Mile Đukanovića i Momira Bulatovića podržavala politiku Slobodana Miloševića tokom raspada Jugoslavije.

DPSCG je lako dobila prve višestranačke izbore u Crnoj Gori u decembru 1990. godine, te ostala na vlasti - bilo samostalno, bilo u koalicijama - sve do današnjeg dana, što nije uspjelo nijednoj drugoj stranci na području bivše Jugoslavije.

Sankcije protiv SRJ i globalna nepopularnost Miloševića i Srbije su sredinom 1990-ih dovelo do raskola u DPSCG. Dok se Bulatović zalagao za nastavak saveza s Miloševićem, dotle se Đukanović zalagao za sve veće distanciranje, odnosno sve samostalniju politiku Crne Gore u odnosu na tadašnju SRJ. Nakon što je u borbi za vlast u stranci pobjedu odnijela Đukanovićeva frakcija, pristaše Bulatovića su formirale opozicijsku Socijalističku narodnu partiju.

Đukanovićeva DPSCG je od 1997. godine, kada je dobila parlamentarne izbore, nastavila proces sve većeg osamostaljivanja Crne Gore, ali je 2002. ipak odustala od referenduma o nezavisnosti koji je bio predviđen Sporazumom sa Liberalnim savezom Crne Gore.[1] Godinu dana kasnije, Đukanović potpisuje Beogradski sporazum kojim se Savezna republika Jugoslavija transformisala u Državnu zajednicu Srbije i Crne Gore. Državna zajednica je prestala da postoji nakon referenduma 2006. godine kojim je Crna Gora postala nezavisnom državom.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]

Референце[uredi - уреди | uredi izvor]