Pokret za promjene

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Pokret za promjene
Pokret za promjene - PzP
Predsednik Nebojša Medojević
Osnovana 2006. (2002.)
Država  Crna Gora
Ideologija Konzervativni liberalizam
Politička pozicija Desni centar
Skupština Crne Gore
5 / 81
internet stranica

Pokret za promjene je reformistička politička stranka u Crnoj Gori. Njen predsjednik je Nebojša Medojević.

PZP je nastala iz nevladine Grupe za promjene, koja se bavila reformom demokratskog poretka u Crnoj Gori. Stranka je sastavljena mahom od bivših liberala, socijaldemokrata i drugih pojedinaca koji su se borili 1990.-ih godina. 2006. je na uspješnom referendumu za nezavisnost bila neutralna, za šta je dobila kritike prvenstveno od opcije za DA. Na svojim prvim parlamentarnim izborima, iste godine, ostvaruje prilično dobar rezultat i osvaja 11 mandata od 81, postajući jedna od tri opozicione stranke u Crnoj Gori. Bila je popularna kao potpuno novi izbor na političkoj sceni, a naime pogotovo za razočarane glasače nekadašnje veće opozicije i apstinente.

2007. godine je bila dio Ujedinjene opozicije koja je ujedinjavala gotovo čitavu opoziciju u vrijeme usvajanja novog Ustava, ali ju je napustila zajedno sa Bošnjačkom strankom i ustupila u samostalne pregovore o novom crnogorskom ustavu, pa ga na kraju i podržala. Uspješno je insistirala je da ne bude samo crnogorski zvanični jezik, već i srpski i crnogorski, a neuspješno je podržala je trobojku kao tradicionalnu zastavu Crne Gore. Uglavnom su od ostatka opozicije uslijedile optužbe za izdaju.

2008. godine na predsjedničkim izborima dolazi pomanje razočarenje, jer Nebojša Medojević ne uspijeva da značajnije proširi biračko tijelo, osvajajući treće mjesto, uprkos velikoj kampanji koja je isticala konstantan rast PzP-a i njegov eventualni dolazak na vlast. Nakon što Vlada Crne Gore Mila Đukanovića iste godine priznaje samoproglašenu nezavisnost Kosova od Republike Srbije, Pokret za promjene se oštro usprotivljava takvoj odluci, tvrdeći da su posljednja stvar što treba Crnoj Gori neprijateljski odnosi susjedne i bratske Srbija, i podržava masovne proteste građana protiv takve odluke, djelimično učestvujući na njima, ali i kritikujući manje nerede koji su izbili poslije. Pogotovo albanski politički partneri (Albanska alternativa), koji se svi jednoglasno zalažu za nezavisnost Kosmeta, iskritikovali su ovakav stav Pokreta za promjene.

Od ustavnog sporazuma PZP-ov rejting naglo opada, da bi dostigao vrhunac cijepanjem jednog dijela te partije, tvrde crnogorske struje pod vođstvom Gorana Batričevića i osnivanjem Demokratskog centra Crne Gore, nakon tvrdnje da je PZP napustio svoja originalna načela, a naime otvoreno zalaganje za nastupanje u okviru koalicije sa Socijalističkom narodnom partijom Crne Gore i novostvorenom Novom srpskom demokratijom. Uspješno dogovarajući sve sa NOVOM, SNP CG zahtijeva da se ne dijeli sve na tri dijela, već da polovina mandata pripadne njima, sumnjajući da je ovo pokušaj prikrivanja razbijanja jedinstva u tim političkim strankama i pozivajući se na umjereni i redovni generalni rast svog rejtinga počev od posljednjih parlamentarnih izbora, a na kraju i zalažući za jedinstvenu opozicionu listu, tipa Demokratske opozicije u Srbiji 2000. godine koja je srušila režim Slobodana Miloševića. Shodno odbijanju Liberalne partije Crne Gore koalicije, i konačnom opredjeljenju na kraju svega Bošnjačke stranke da stupi u koaliciju sa vladajućom listom, SNP odbija koaliciju. Pokret za Promjene se opredjeljuje za samostalan nastup, nakon neusvojenih predloga o nastupu sa BS-om ili penzionerskom strankom, koordinišući kampanju zajedno sa NSD i usmjeravajući se na kritiku SNP-a za nejedinstvo opozicije.

Pokret za promjene se zalaže za nihilizam, tj. izbjegavanje pitanja jesu li Crnogorci Srbi ili nisu, govore li srpski ili ne i slično.