Liberalna partija Crne Gore

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Liberalna partija Crne Gore
Liberalna partija Crne Gore
Predsednik Vatroslav Belan
Potporedsjednici Ammar Borančić,
Jelena Marković,
Aleksandar Ljumović,
Koalicija Evropska Crna Gora
Osnovana 31. оktobar 2004.
Sedište Podgorica
Mladi ogranak Mladi liberali Crne Gore
Ideologija Liberalizam,
Socijal-liberalizam,
Crnogorski nacionalni suverenizam.
Politička pozicija Liberalni centar
Skupština Crne Gore
1 / 81
Boje plava i bijela

Liberalna partija Crne Gore je suverenistička liberalna politička stranka koja je sastavni dio vladajuće strukture u Crnoj Gori. Njen predsjednik je Vatroslav Belan. Ona ima jednog poslanika u Skupštini Crne Gore. U početku kritikuje vlast da je nedemokratska i nastavlja borbu protiv režima Mila Đukanovića, za koji tvrdi da je autoritarni. Njeno biračko tijelo su čvrsti crnogorski suverenisti koji su se protivili aktuelnoj vlasti. Na parlamentarnim izborima 2012. Liberalna partija je potpuno iznenadno sklopila sporazum sa vladajućim DPS-om i prišla koaliciji Evropska Crna Gora. Dobila je mjesto šefa uprave za sport za svog lidera Andriju Popovića.

Nakon raskola u Liberalnom savezu Crne Gore povodom afere Trsteno [1], kojom prilikom je iz iste isključen njen dotadašnji lider Miodrag Živković, 2004. godine u Podgorici se osniva Liberalna partija koja je mahom sastavljena iz manjeg dijela članova Liberalnog saveza. Nastavljajući ideologiju nezavisne Crne Gore, Liberalna partija se udružuje sa vladajućim strankama i ostalima u Bloku za nezavisnu Crnu Goru pred referendum 2006. godine, koji se završava klimavom pobjedom opcije za nezavisnost. Na prvim parlamentarnim izborima u nezavisnoj crnogorskoj državi, nastupa u koaliciji sa novoosnovanom Bošnjačkom strankom, kako bi osigurala prelaz cenzusa i pustila predstavnike bošnjačkog naroda u parlament, jer manjinska prava od svih uživaju samo Albanci. Kako je BS-u dala dva zagarantovana mjesta, a osvojila 3, doživjela je nezavidan uspjeh jedva ušavši u parlament sa samo jednim jedinim poslanikom.

u skladu sa svojom ideologijom po jezičkom pitanju postojanja jedinstvenog crnogorskog jezika i odvojenosti crkve od države, podržava parlament 2007. godine u usvajanju novog ustava koji je proglasio ovaj jezik za zvanični. Jedina je opoziciona stranka u cijeloj opoziciji koja nije bila dio parlamentarne koalicije "Udružena opozicija", i često je optuživana da je za razliku od prethodnih liberala, značajno pro-režimska. U skladu sa svojom politikom o postojanju neosporivo zasebne crnogorske narodnosti, pa tako i podržava zakonska usmjeravanja ka tome, kao npr. legalizacija nevladine organizacije Matica crnogorska i njeno pretvaranje u službenu instituciju.

Liberalna partija Crne Gore se zalagala za potpunu neutralnost Crne Gore u vojnom i spoljnopolitičkom smislu, ali je nedavno konačno pristala na članstvo u NATO pakt, ali pod istim posebnim uslovima s kojima je Island završio atlanske integracije. LP CG strogo podržava evropske integracije Crne Gore i često kritikuje vlast da lošim principima strijemi ka Evropskoj uniji. Zalagala se za princip nemiješanja u suverenost drugih država, a poslije jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, zahtijevala da Crna Gora bude posljednja država na zemaljskoj kugli koja će priznati tu nezavisnost, ipak je prihvatajući kao realnost. LP je podržala masovne demonstracije protiv odluke Vlade Crne Gore da prizna nezavisnost Kosova, ali se strogo ogradila od nemira koji su naknadno nastupili.

Pred predstojeće parlamentarne izbore 2009., pregovarala je sa Socijalističkom narodnom partijom Crne Gore o ujedinjenoj opozicionoj listi, ali ju je odbila, tvrdeći da će opoziciji biti korisnije ako šarolika ide u više lista a ne zajedno i zato što ne postoji koncenzus oko toga što raditi poslije zbacivanja vlasti koalicije Mila Đukanovića, što je dovelo do raspadu takvih pregovora. Na izbore je išla u koaliciji sa novoformiranim Demokratskim centrom Crne Gore, koji je nastao od disidenata iz Pokreta za promjene, u kojoj je prihvatila ulogu manjeg koalicionog partnera.

Liberalna partija Crne Gore je jedna od dvije crnogorske stranke koja podržava Crnogorsku pravoslavnu crkvu, odnosno jedina opoziciona partija sa takvim ubjeđenjima.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]