József Angster

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
József Angster
graditelj orgulja
Rođenje(1834-07-07)7. 7. 1834.
Kácsfalu (Jagodnjak)
Smrt19. 6. 1918. (dob: 83)
Pécs (Pečuh)
NacionalnostMađar
Ostala imenaJosef / Joseph Angster
Obrazovanjekod orguljara Aristida Cavaillé-Colla
Alma materPariz
Zanimanjegraditelj orgulja
Poznat/a pogradnji orgulja
Djecasinovi Emil i Oskar (nastavili njegovo djelo)

József (Josef, Joseph) Angster (Kácsfalu /Jagodnjak/, 7. VII. 1834. - Pécs /Pečuj/, 9. VI. 1918), čuveni graditelj orgulja. Gradnju orgulja izučio je u domovini, a dulje se usavršavao u Parizu kod znamenitog orguljara Aristida Cavaillé-Colla (čitaj: Aristid Kavaje-Kol). Godine 1867. vratio se u domovinu i u Pečuju osnovao vlastitu radionicu, koju su preuzeli njegovi sinovi Emil i Oskar.

Angsterove orgulje[uredi | uredi kod]

Njegove orgulje mogu se pronaći u mnogim crkvama u Austriji, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj, u Rimu (Italija), Rumuniji, Slovačkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i Ukrajini.

Najveće su mu djelo orgulje u bazilici Sv. Stjepana u Budimpešti (1905). Sudjelovao je u gradnji orgulja za kelnski dvorac, crkvu Notre Dame u Parizu i crkvu Svetog Trojstva. Sagradio je tridesetak orgulja u Hrvatskoj (Međimurje, hr:Podravina, Baranja, Slavonija), a među njima su najpoznatije one u kapeli dvorca Prandau u Valpovu (1875), u Duboševici (oko 1890), Prelogu (1896) i Kotoribi (1902).

Orgulje u Valpovu[uredi | uredi kod]

Prema internetskoj stranici Rimokatoličke župa Valpovo izuzetno vrijedne mehaničke povijesne orgulje na pjevalištu kapele u valpovačkom dvorcu imaju 18 zvučnih registara na 2 manuala i pedalu, a sagradio ih je vrsni pečuški orguljar Jozsef Angster 1876. godine. Njihov naručitelj, barun Gustav Hilleprand od Prandaua, tražio je da budu izrađene od najkvalitetnijih materijala, bez obzira na cijenu.

Organolog prof. Ladislav Šaban tvrdi za te orgulje da su skupocjen instrument iz radionice najpoznatijeg mađarskog graditelja, sposobne za koncertno sviranje i jedan od najvrednijih spomenika kulture ove regije. Štoviše, na jednom je mjestu čak zapisao da su "izuzetno djelo osobite umjetničke vrijednosti koje je danas spomenik kulture najviše (međunarodne) kategorije i nedvojbeno stoji na prvom mjestu među spomeničkim orguljama Slavonije".

Izvori[uredi | uredi kod]