Iso Planić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Iso Planić
Lične informacije
Mesto rođenja Novi Sad, Jugoslavija
Državljanstvo Socijalistička Federativna Republika JugoslavijaJugoslavija, SrbijaSrbija
Sportske informacije
Sport Planinarstvo
Disciplina alpinizam
Lični rekord Uspon na Mount Everest, Shishapangma (8.012 m), Gasherbrum II (8.035 m), Gasherbrum I (8.068 m),
Nagrade
Majska nagrada - Ministarstvo sporta, Pro Urbe - Grad Subotica, Zlatna medalja "Jovan Cvijić" - Srpsko geografsko društvo

Iso Planić je srbijanski planinar i profesor. Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu završio je 1991. god studije geografije. Zaposlio se u Subotici i radio u nekoliko osnovnih škola u gradu, dio norme i u selima u okolini. Promjenio je osam škola dok se nije skrasio u Hemijsko-tehnološkoj i Politehničkoj u kojoj je od 2009. godine direktor.[1]

U svom gradu je inicirao izgradnju četiri vještačke stijene (nacrtao, osmislio, planirao, učestvovao u izgradnji) i tako sa saradnicima donio jedan sport koji je sada olimpijski. Uveo je i akciju “Subotica šeta” - pešačenje okolinom grada.

Planinarstvom se počeo baviti na studijama, obrazlažući to činjenicom da se geografija najbolje uči nogama.[2] Godine 2000. dobio je poziv od Planinarskog saveza Srbije (na čijem je čelu od 2018. god.) da učestvuje u međunarodnoj ekspediciji na Ararat u Turskoj, vrh visok preko 5.100 metara. Ararat je planina-vulkan, potpuno bezvodan. Cijelo vrijeme boravka, planinari sa sobom moraju da nose vodu. Kurdska sela u podnožju su područje stalne napetosti između Turaka i Kurda. Ispred konvoja planinara u sastavu međunarodne ekspedicije u kojoj su tada bili Nijemci, Francuzi, Italijani, Slovenci i četvorica iz Srbije, je jedno vozilo sa mitraljezom.[2] Na osnovu tog rezultata dobio je stipendiju Ministarstva omladine i sporta.

Vrhovi preko 8000 m.[uredi | uredi kod]

Iso Planić popeo se na 5 vrhova sa visinom preko 8000 metara.[3]

Zatim su slijedili usponi na:

  • Gasherbrum II (8.035 m), 2006. god.
  • Gasherbrum I (8.068 m), 2006. god. Po mišljenju Planića, ovaj “skriveni vrh” na Karakorumu je za njega najteži. Uspon na Himalajima je zahvaljući Šerpama jednostavniji, a vrhovi Karakoruma su manje posjećeni.
  • Broad Peak (8.047 m), 2007. god.

Godine 2008. Planinarski savez Vojvodine organizovao je i četvoročlanu (Milivoj Erdeljan, Iso Planić, Dren Mandić, Predrag Zagorac) ekspediciju "Srbija – K-2 2008" na K2, drugi najviši vrh na svijetu. Bili su u međunarodnom timu od tridesetak planinara koji je pokušao da ga osvoji i odustao poslije strašne nesreće koja je zadesila penjače 1. avgusta, na 8150 metara visine. U jednom danu poginulo je 11 ljudi.[5] U želji da zamjeni mjesto sa penjačem koji je išao iza njega i napravi pauzu radi zamjene boce sa kiseonikom, Dren Mandić je otkopčao osiguranje sa fiksnog užeta. U tom trenutku je došlo do naglog pomjeranja užeta, Dren je izgubio ravnotežu, pao je niz veoma strmu stjenovito-ledeno-snježnu padinu do 8020 metara gde se beživotno tijelo zaustavilo. U tom trenutku prekinut je uspon.

Huaskaran[uredi | uredi kod]

U junu 2013. godine popeo se na Huaskaran (6.768 metara) u Peruu, četvrti najviši vrh južne zemljine polulopte.[1] Zbog težine uspona, planinari ovaj vrh Anda nazivaju „južnoamerički K2“ poredeći ga sa zloglasnim vrhom Himalaja.

Uspon počinje preko granitnih ploča koje su gotovo vertikalne i veoma glatke. U kampu na glečeru, na visini od 5.960 metara zatekli su grupu planinara koja je odustala od uspona zbog najave lošeg vremena. To ih nije pokolebalo i nastavili su penjanje kroz Garganta ledopad, planinsko sedlo između sjevernog i južnog Huaskarana. To je najteža i najopasnija dionica koju su dugo prelazili zbog opasnosti od lavina i lomljenja ledenih mostova. Na nekim dijelovima nagibi su od 45 do 80 stepeni. Poslednji uspon na vrh je preko položenih ledenih ploča sa veoma strmim dionicama, a na nekoliko mjesta moraju da se zaobilaze ili prelaze velike ledene pukotine.

Autor[uredi | uredi kod]

  • Autor je preko 100 članaka na temu planinarstva.
  • Planinarski vrhovi u Srbiji, monografija, 2011.
  • Siguran korak - udžbenik iz planinarstva[6]

Priznanja[uredi | uredi kod]

  • Zaslužni sportista
  • Zlatna medalja "Jovan Cvijić" - Srpsko geografsko društvo
  • Pro Urbe - Grad Subotica
  • Jovan Mikić – Spartak - Sportski savez Vojvodine
  • Majska nagrada - Ministarstvo sporta.

Iskustva[uredi | uredi kod]

  • Alpinizam je ekstremno skup sport, rezervisan za bogate zemlje. Njihovi planinari opremljeni su najmodernijom i najskupljom opremom, a imaju mogućnost da plate nosače i sve ostalo.
  • Poslednjih godina sve je komercijalizovano, pravi se gužva, tako da ljudi danas na Mount Everestu uglavnom umiru zbog čekanja u redu, rjeđe od toga što padnu! To je i nezgodan vrh, ima vertikala, nije se uopšte jednostavno popeti, ali činjenica je da nije najteži uspon.
  • Najteže pitanje za planinara je - kako da odabere ekipu sa kojom će se penjati. Najvažnije je da su članovi tima usklađeni kao ličnosti. Ne pobjeđuje tim sastavljen od velikih zvijezda, već skladna i uigrana ekipa. Ako je jedan član tima gladan ili nervozan, svi padaju. Nema na planini mnogo priče, moraš po pokretima i po pogledu da osetiš stanje čoveka. Svaki uspon je novo iskušenje, tamo gore se pokazuje kakav si čovjek.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 „Iso Planić – nomen est omen”. gradsubotica.co.rs. Pristupljeno 13. 10. 2020. 
  2. 2,0 2,1 „Iso Planić - "Jedno je staviti ruke iznad glave i maštati, a drugo zaista to pokušati"”. SUBOTICA.com. Pristupljeno 13. 9. 2020. 
  3. „Iso Planić: Kako sam postao najtrofejniji srpski alpinista”. www.novosti.rs. Pristupljeno 13. 10. 2020. 
  4. „Vojvođanski alpinisti uspešno okončali pohod na najviši vrh Mont Everest”. www.glas-javnosti.rs. Pristupljeno 2010-05-24. 
  5. „Tragedija na K2”. VREME. Pristupljeno 13. 10. 2020. 
  6. „Promocija knjige”. Radio televizija Vojvodine. Pristupljeno 13. 10. 2020.