Islamska Država Irak i Levant

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice ISIL)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Islamska Država u Iraku i na Levantu
الدولة الإسلامية في العراق والشام
Zastava
Lokacija
Statusnepriznata država
Glavni gradAr-Raqqah[1]
35°57′0″N39°1′0″E
Službeni jeziciarapski
Religija
sunitski islam
Government
• samoproglašeni kalif
Abu Bakr al-Baghdadi
otcjepljenje od Iraka i Sirije
• proglašenje Islamske Države
15. oktobar 2006
• proglašenje Islamske Države u Iraku i na Levantu
9. april 2013
Površina
Stanovništvo
• Popis iz 2014
8,000,000
Valutazlatni dinar
Vremenska zonaUTC+3

Islamska država (skraćeno ID; poznata i kao Islamska Država u Iraku i Levantu (IDIL) ili Islamska Država u Iraku i Siriji (IDIS), arap. الدولة الاسلامية في العراق والشام [ad-Dawlah al-Islāmiyah fī 'l-ʿIrāq wa-sh-Shām]; u anglosferi poznata i po engleskim skraćenicama IS (IS – Islamic State) i ISIL (ISIL – Islamic State of Iraq and the Levant) ili ISIS (ISIS – Islamic State of Iraq and Syria), ili po arapskom akronimu Daeš[2] (داعش [dāʿish], engl. Daesh))[3], je džihadistička paravojna formacija, odnosno nepriznata država, koja pod svojim nadzorom drži velike dijelove Iraka i Sirije. Svoje korijene vuče od sunitskih fundamentalističkih grupa koje su početkom 2004. nastale u Iraku nakon američke invazije te vodile oružanu borbu protiv američkih i drugih zapadnih trupa, a potom formalno izrazile vjernost al Qaedi. Islamska Država je tokom sljedećih nekoliko godina bila aktivna i u borbi protiv iračkih šijitskih paravojnih formacija, a nakon američkog povlačenja i protiv iračke vlade. Njene aktivnosti u samom Iraku su do 2012. godine bile značajno smanjene i nije se smatrala značajnim faktorom.

Rat u Siriji

[uredi | uredi kod]

Međutim, izbijanje građanskog rata u Siriji je Islamskoj Državi dalo priliku da proširi svoje aktivnosti na Zapad, odnosno sklopi savez sa drugim islamističkim grupama, ali i posredno dobije oružje, opremnu i novac od SAD i njenih saveznika. To se, između ostalog, ožujka 2013. godine odrazilo i na osvajanje grada Al-Raqqa, koji je postao prvi veći grad pod kontrolom sirijskih pobunjenika, ali i ISIL-ovo sjedište. ISIL se uskoro sukobio sa drugim islamističkim frakcijama u Siriji, što je 2013. godine dovelo do toga da Al Qaeda naredi njeno raspuštanje, što je ISIL-ovi čelnik Abu Bakr al-Baghdadi odbio učiniti.

Irak 2014.

[uredi | uredi kod]

U junu 2014. ISIL je poduzeo veliku ofanzivu u Iraku koja je dovela do osvajanja Mosula, Tikrita te brojnih strateški važnih gradova u sjevernom i centralnom dijelu Iraka. Pred kraj meseca grupa je skratila ime u Islamska Država, imenovala al-Baghdadija za kalifa i objavila da svi muslimani svijeta trebaju biti lojalni novom kalifu.

Reference

[uredi | uredi kod]

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]