Azavad

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Azavad
أزواد
Azawād
ⴰⵣⴰⵓⴷ
Glavni gradnije određen[1]
Demonim Azavidiji, Azavađani, Azavadijci
Vlada
 -  glavna frakcija Nacionalni pokret za oslobođenje Azavada[2]
nezavisnost od Malija
 -  6. april 2012[2][3]  
 -  nepriznata  
Vremenska zona GMT (UTC+0)
 -  Ljeti (DST) ne koristis e (UTC+0)
Pozivni broj 223
Karta Azavada, odnosno područja koje prisvaja MNLA.

Azavad (arapski: أزواد‎, Neo-Tifinagh: ⴰⵣⴰⵓⴷ[4]), ponekad Azawad ili Azaouad, je nepriznata samoproglašena de facto suverena država na sjeverozapadu Afrike. Pod svojom kontrolom u aprilu 2012. godine drži Timbuktou, Kidal, Gao i dijelove regiona Mopti, koji su međuanrodno priznati kao dio Republike Mali.[5] Teritorija Azavada se graniči sa Malijem i Burkinom Faso na jugu, Mauritanijom na zapadu i sjeverozapadu, Alžirom na sjeveru i Nigerom na istoku i jugoistoku. Obuhvaća dio Sahare i Sahelske zone.

Treći rat za nezavisnost Azavada u pola veka je počeo nakon rata u Libiji kada je oboren Moamer Gadafi koji je bio garant mira sklopljenog 2009. godine. Formalni početak ovog rata za nezavinost se dogodio 17.1.2012, a već 6. aprila 2012. ona je proglašena od strane Nacionalnog pokreta za oslobođenje Azavada, čije snage kontroliraju najveći dio područja, odgovarajući tekst o "nepovratnoj" nezavisnosti od Malija objavio na svojoj stranici. Država još nije dobila ničije međunarodno priznanje.[2]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

Literatura[uredi - уреди | uredi kôd]

  • Kirkby, Coel; Murray, Christina (2010). „Elusive Autonomy in Sub-Saharan Africa”. u: Weller, Marc; Nobbs, Katherine. Asymmetric Autonomy and the Settlement of Ethnic Conflicts. Philadelphia: University of Pennsylvania Press. str. 97–120. ISBN 9780812242300.