Hram Prepodobne matere Paraskeve na Dobroj vodi u Vukovaru

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Hram Prepodobne matere Paraskeve na Dobroj vodi u Vukovaru (Crkva svete Petke, Hram svete Petke), pravoslavna crkva u okolini Vukovara. Sagrađena je u razdoblju od 1807. do 1811. godine na mjestu gdje se nalazi izvor ljekovite vode.

Nastanak[uredi | uredi kod]

Navodi se da je na tom mjestu jedan Vukovarac, koji je bio slijep od rođenja, progledao jer ga je sveta Petka dovela do izvora i rekla mu da se umije te da će progledati, što je on i učinio. Tada su blagovjerni hrišćani s pobožnošću sagradili hram. U njemu je prva liturgija služena 1808. godine na dan Prepodobne mučenice Paraskeve (svete Petke), koji se u naše vrijeme slavi 8. VIII. po gregorijanskom, a 26. VII. po julijanskom kalendaru. Od 1811. godine crkva je bila filijalni hram, odnosno kapela Sabornog hrama svetog oca Nikolaja u Vukovaru, sve do 1995. godine, kad je odlukom episkopa Lukijana postala parohijski hram, a protojerej Jovan Radivojević njegovim dekretom postavljen za prvog starješinu.

Obnove[uredi | uredi kod]

Crkva sv. Petke obnavljana je 1905. i 1980. godine, ali je generalna adaptacija bila 1999. godine i od tada traje njeno uređivanje. Još uvijek traju radovi na freskama. Postavljen je i novi ikonostas u duborezu. Kad je protojerej Jovan Radivojević preuzeo upravu, crkva nije imala ništa, a danas prednjači ljepotom i kvalitetom crkvenih predmeta. Sve je u njoj napravljeno isključivo dobrovoljnim prilozima vjernika i prilozima skupljenim na humanitarnom koncertu "Put ka Dobroj vodi" (koji je inicirao političar Jovan Ajduković) i dvjema pozorišnim predstavama u organizaciji Generalnog konzulata tada SCG, a danas Republike Srbije u Vukovaru. Uklonjeno je i brdo i crkva je otkopana kako bi se spasila od propadanja i vlage te su napravljene dvije pomoćne zgradice za prodaju svijeća i crkvenih suvenira. Tucanikom je nasut pristupni put i saniran most, koji je stradao u poplavama 2005. godine. Prije toga 10 mjeseci godišnje crkvi se zbog blata moglo prići samo u gumenim čizmama.

Spomenica[uredi | uredi kod]

Godine 2000. Srpska pravoslavna parohija u Vukovaru izdala je, u tiražu od 2.000 primjeraka i na 93 stranice, "Spomenicu hrama Prepodobne matere Paraskeve na Dobroj vodi u Vukovaru", čiji je autor protojerej Jovan Radivojević.

Izvor[uredi | uredi kod]

  • Dragana Korpoš: "Suživot je život u duhu Evanđelja Kristova", Glas Slavonije, LXXXVI, 27039 (prilog "Magazin", broj 249, 9) - Osijek, 7. I. 2006.
  • P(redrag) Azap: "Dvesta godina Svete Petke", Novosti, XI, 595, 28 - Zagreb, 13. V. 2011.