Helen Herron Taft

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Helen Taft
Prva dama SAD
u ulozi
4. mart 1909 – 4. mart 1913
PredsjednikWilliam Taft
PrethodiEdith Roosevelt
SlijediEllen Wilson
Lični detalji
RođenjeHelen Louise Herron
(1861-06-02)2. 6. 1861.
Cincinnati, Ohio, SAD
Smrt22. 5. 1943. (dob: 81)
Washington, D.C., SAD
Supružnik/ciWilliam Taft (1886–1930)
DjecaRobert
Helen
Charles
Alma materUniversity of Cincinnati
Potpis

Helen Louise Herron "Nellie" Taft (2. jun 1861 – 22. maj 1943) je bila supruga američkog predsjednika Williama Howarda Tafta, odnosno Prva dama SAD od 1909. do 1913.

Rođena je u Cincinnatiju kao četvrto od jedanaestoro djece Johna Williamsona Herrona, suca koji je prije toga bio studirao pravo sa budućim predsjednikom Benjaminom Harrisonom, odnosno bio partner u advokatskoj firmi sa budućim predsjednikom Rutherfordom B. Hayesom. Budućeg muža je upoznala prilikom sanjkanja 1879. godine; prvi put joj je pozvao na izlazak sljedeće godine, ali mu je pozitivno odgovorila tek 1882. godine. Službeno joj je ponudio brak u maju 1885. godine, a ona je pristala mjesec dana kasnije.

Taftovi su se vjenčali 1886. godine. Imali su troje djece, od koje su svi imali istaknute javne karijere:

Helen Taft je davala snažnu podršku pravnoj, a kasnije i političkoj karijeri svog muža. Kada joj je muž 1900. imenovan generalnim guvernerom Filipina, pratila ga je u Manilu gdje je, u nastojanju da za američku vlast pridobije lokalno stanovništvo, naučila filipinski jezik i počela nositi filipinske nošnje.

Na samom početku njenog boravka u Bijeloj kući je pretprila moždani udar zbog koga neko vrijeme nije mogla govoriti, niti se pravilno kretati. Sa vremenom se oporavila i počela voditi aktivan društveni život. Za vrijeme izbora 1912. godine, na kojima se njen muž kao republikanac natjecao protiv demokratskog kandidata Woodrowa Wilsona prisustvovala je kao gošća i na republikanskoj i na demokratskoj konvenciji.

Muž joj je na izborima poražen, ali se u Washington vratila nakon što je 1921. godine izabran u Vrhovni sud. Helen Taft je bila aktivna u javnim raspravama vezanima uz Prohibiciju gdje se isticala kao njen protivnik. U Washingtonu je ostala i nakon muževe smrti 1930. godine, te se bavila filantropskim aktivnostima.

Helen Taft je ušla u historiju SAD kao prva Prva dama u historiji SAD koja je posjedovala i vozila automobil.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Počasne titule
Prethodi:
Edith Roosevelt
Prva dama SAD
1909–1913
Slijedi:
Ellen Wilson