Harriet Lane

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Harriet Lane
Prva dama SAD
v.d.
In role
4. mart 1857 – 4. mart 1861
PredsjednikJames Buchanan
PrethodiJane Pierce
SlijediMary Todd Lincoln
Lični detalji
Rođenje(1830-05-09)9. 5. 1830.
Okrug Franklin, Pensilvanija, SAD
Smrt3. 7. 1903. (dob: 73)
Narragansett, Rhode Island, SAD
Supružnik/ciHenry Johnston
DjecaJames
Henry
Religijaepiskopalka
Potpis


Harriet Rebecca Lane Johnston (9. maj 1830 – 3. jul 1903) je bila nećaka američkog predsjednika Jamesa Buchanana koja je od 1857. do 1861. vršila dužnost Prve dame SAD.

Rodila se kao kćer trgovca Elliotta Tolea Lanea i Jane Ann Buchanan Lane. U dobi od 9 godina je ostala bez oca, a dvije godine kasnije bez majke, te ju je Buchanan, tada već istaknuti političar, ali i neženja, posvojio. Sa njim je živjela u Washingtonu i Londonu, postavši jedno od najpoznatijih imena washingtonskog otmjenog društva. Kada joj je ujak 1856. kao kandidat Demokratske stranke izabran za predsjednika, stekla je nadimak "demokratske kraljice". Brzo je, velikim dijelom zahvaljujući ljepoti i elegenaciji, stekla izuzetnu popularnost i dio historičara tvrdi da se nijedna Prva dama nije tako isticala sve do Jacqueline Bouvier Kennedy vijek kasnije.

Harriet Lane je bila metom brojnih prosaca, ali se udala relativno kasno - u dobi od 36 godina - za bankara Henryja Elliota Johnsona. Rodila mu je dva sina, ali ih je oba, kao i muža, nadživjela. U kasnijim godinama života se bavila filantropskim radom i skupljanjem umjetnina koje je oporukom ostavila federalnoj vladi.

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]
Počasne titule
Prethodi:
Jane Pierce
Prva dama SAD
v.d.

1857–1861
Slijedi:
Mary Todd Lincoln