Harry Morgan

Izvor: Wikipedia

Harry Morgan

Accéder aux informations sur cette image commentée ci-après.

Harry Morgan godine 1975.

Lični podaci
Ime po rođenju Harry Bratsburg
Rođenje 10. april 1915.
Flag of the United States.svg Detroit
Smrt 7. decembar 2011. (dob: 96)
Los Angeles,
Bračni drug(ovi) Eileen Detchon
(vj.1940-1985; njena smrt)
Barbara Bushman
(vj.1986-2011; njegova smrt)
Profesionalna karijera
Znamenite uloge Pukovnik Sherman T. Potter u M*A*S*H
detektiv Bill Gannon u Dragnet

Harry Morgan (pravim imenom Harry Bratsburg; Detroit 10.4. 1915 - Los Angeles, 7.12. 2011) je bio američki televizijski glumac norveškog porijekla.

Najpoznatiji je ulozi pukovnika Shermana T. Pottera u popularnoj TV-seriji M*A*S*H, a prije toga kao "Pete" u Pete and Gladys i December Bride, te detektiv Bill Gannon u Dragnetu.

Harry Morgan je glumačku karijeru započeo pod svojim pravim imenom Harry Bratbsburg, a 1937. se priključio uglednoj kazališnoj družini Group Theatre gdje je surađivao s velikanima kao što su Elia Kazan, Lee J. Cobb i Karl Malden. Kasnije se preselio u Hollywood gdje je počeo raditi pod pseudonimom Henry Morgan, a kasnije ga je promijenio u Henry "Harry" Morgan kako bi se razlikovao od popularnog komičara Henryja Morgana. Na kraju je prihvatio ime Harry Morgan, pod kojim će ostati poznat do kraja svoje karijere.

Morgan je uglavnom glumio epizodne uloge u holivudskim filmovima, a tek je 1960-ih zabilježio uspjeh na televiziji. Međutim, pravi je uspjeh dobio sa serijom M*A*S*H, iako se u njoj prvi put pojavio 1974. godine u kratkoj ulozi poludjelog generala. Njegov nastup je toliko impresionirao producente da su posebno za njega stvorili lik pukovnika Shermana Portera, koga je počeo tumačiti od 1975. godine. Za tu je ulogu dobio nagradu Emmy 1980.

Harry Morgan je bio oženjen s Eileen Detchon od 1940. do njene smrti 1985. godine. Iz tog braka je imao četiri sina. Od 1988. je u braku s Barbarom Bushman Quine. Morganov unuk Spencer Morgan radi kao kolumnist za New York Observer.

Eksterni linkovi[uredi - уреди]