Guslač na krovu (film)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Fiddler on the Roof

filmski poster koji je izradio Ted CoConis
Režija Norman Jewison
Producent Norman Jewison
nenaveden na špici:
Walter Mirisch
Scenario Joseph Stein
Predložak Tevye and His Daughters; autor:
Sholem Aleichem
Uloge Chaim Topol
Norma Crane
Leonard Frey
Molly Picon
Paul Mann
Muzika Jerry Bock (originalna muzika)
Sheldon Harnick (stihovi)
John Williams (aranžman pjesama)
Fotografija Oswald Morris
Montaža Antony Gibbs
Robert Lawrence
Studio The Mirisch Production Company
Distribucija United Artists
Datum(i) premijere
3. novembar 1971 (1971-11-03)
Trajanje 179 min.[1]
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
hebrejski
ruski
Budžet 9 mil. $
Bruto prihod 83,3 mil. $[2]

Fiddler on the Roof (sh. Guslač na krovu) je američki filmski mjuzikl snimljen 1971. godine u režiji Normana Jewisona, poznat kao jedno od najpopularnijih ostvarenja žanra. Predstavlja adaptaciju istoimenog brodvejskog mjuzikla, koji se, pak, temeljio na motivima proze jevrejskog pisca Sholema Aleichema. Radnja se odvija 1905. godine u Antejevki, jevrejskom štetlu (gradiću) u tzv. Crti naseljavanja u zapadnim gubernijama tadašnjeg Ruskog Carstva. Protagonist, koga tumači Chaim Topol je Tevye, mljekar koji usprkos napornog rada ostaje siromašan, jer nije u stanju prehraniti petoro kćeri, te je prisiljen da ih uda, dok istovremeno njegovi suseljani osjećaju stalnu opasnost od pogroma i progona od strane carističke vlasti.

Guslač na krovu je snimljen nedugo nakon što se niz ambicioznih, spektakularnih i skupih adaptacija popularnih brodvejskih mjuzikala pretvorio u katastrofalne komercijalne promašaje. Jewisonov film je također imao relativno visok budžet, te snimao u londonskim studijima Pinewood, ali i lokacijama u tadašnjoj Jugoslaviji, uglavnom u Lekeniku i okolici Zagreba; predstavljao je prvi značajni hollywoodski projekt na kome će surađivati Branko Lustig, koji će kasnije ostvariti značajnu producentsku karijeru. Guslač na krovu se isticao neobičnim stilom, u kome je protagonist obraćao publici, odnosno fotografijom i scenografijom kojom su dominirali sivi tonovi u usporedbi sa raskošnom teatarskom prdoukcijom inspiriranoj Chagalleovim slikama. Scenario je također nastojao radnju približiti tada aktualnim temama kao što su izraelsko-arapski sukob i revolucionarni protesti te je znatan naglasak stavljen na revolucionarna previranja u carskoj Rusiji kao i antisemitizam.

Guslač na krovu je, velikim dijelom zbog toga što je uspio izgledati "drukčije" od dotadašnjih hollywoodskih mjuzikala, postigao izuzetan komercijalni uspjeh, postavši najgledanijim filmom godine u američkim kinima. Također je osvojio tri Oscara kao i Zlatni globus za najbolji mjuzikl ili komediju. Izraelskom glumcu Chaimu Topolu je to bio najuspješniji nastup u karijeri.

Uloge[uredi - уреди | uredi kôd]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]