The Martian (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Marsovac
kino poster
RežijaRidley Scott
ProducentSimon Kinberg
Ridley Scott
Aditya Sood
Michael Schaefer
Mark Huffam
ScenarioDrew Goddard na osnovu romana Marsovac Andya Weira
UlogeMatt Damon
Jessica Chastain
Kristen Wiig
Jeff Daniels
Michael Peña
Sean Bean
Sebastian Stan
Chiwetel Ejiofor
MuzikaHarry Gregson-Williams
FotografijaDariusz Wolski
MontažaPietro Scalia
StudioScott Free Productions
Kinberg Genre
TSG Entertainment
Distribucija20th Century Fox
Datum(i) premijere11. septembar 2015.
Trajanje141 minute
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet108 miliona dolara[1]
Bruto prihod597.8 miliona dolara[2]
Marsovac na Internet Movie Database

Marsovac: Spasilačka misija (engleski The Martian) američki je humorni SF film iz 2015. godine u režiji Ridleya Scotta. Glavnu ulogu tumači Matt Damon. Film se zasniva na romanu Marsovac iz 2011. godine autora Andya Weira, koji je adaptirao za scenarij Drew Goddard. Damon glumi astronauta za kojeg se pogrešno pretpostavlja da je mrtav i napušten je na planeti Mars. Film opisuje njegovu borbu za preživljavanje i "napore drugih da ga spasu". U sporednim ulogama ističu se Jessica Chastain, Kristen Wiig, Jeff Daniels, Michael Peña, Kate Mara, Sean Bean, Sebastian Stan , Aksel Hennie i Chiwetel Ejiofor.

Producent Simon Kinberg je počeo raditi na projektu filma nakon što je 20th Century Fox otkupio prava na roman u martu 2013. godine. Drew Goddard je prilagodio roman za scenarij i bio je u početku uzet u obzir da ga režira, ali projekat se nije pomaknuo naprijed. Ridley Scott je zamijenio Goddarda, a Damon je dobio ulogu glavnog lika, nakon čega je snimanje dobilo zeleno svjetlo. Snimanje je započelo u novembru 2014. godine i trajalo je oko 70 dana. Oko 20 setova je izgrađeno na zvučnoj pozornici u Budimpešti, Mađarska, koja je jedna je od najvećih u svijetu. Wadi Rum pustinja u Jordanu koristila se kao praktična pozadina za snimanje.

Marsovac je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Torontu 11. septembra 2015. godine. 20th Century Fox je distribuirao film u kinima u SAD-u 2. oktobra, 2015. Film je objavljen u formatima 2D, 3D, IMAX 3D i 4DX.[3] Dobio je pozitivne kritike te je zaradio preko 597 miliona dolara širom svijeta, i tako postao Scottov najuspješniji film do sada, kao jedan od 10 najuspješnijih filmova za 2015. godinu. Dobio je i nekoliko priznanja, uključujući i Zlatni globus za najbolji film - komedija ili mjuzikl i Zlatni globus za najboljeg glumca u igranom filmu – mjuzikl ili komedija (Damon), i ukupno sedam nomacija za Oscara, uključujući i Oscar za najbolji film, najboljeg glumca za Damona, i najbolji adaptirani scenarij za Goddarda.

Radnja[uredi | uredi kod]

2035. godine posada ljudske misije na Marsu Ares III istraživa oblast Acidalia Planitia tokom 18.-og solarnog dana od ukupno 31-og dana ekspedicije. Oluja na Marsu primorava ih da se vrate na brod Hermes koji orbitira oko planete. Prilikom evakuacije, astronaut Mark Watney je pogođen krhotinom i izgubio se u oluji; posljednja telemetrija iz njegovog skafandera pokazuje da ne postoje znaci života. Pošto je prijetila opasnost preostaloj posadi, zapovjednik misije Melissa Lewis izdaje naređenje da se krene nazad bez njega.

Watney dolazi sebi nakon oluje i čini napor da dođe do "Haba", boravišta posade na Marsu. On uklanja komad antene iz predjela stomaka gdje se nalazi biomonitor skafandera, što je izazvalo pogrešno čitanje znakova života, i započinje video dnevnik. On shvata da je njegova jedina šansa spašavanja dolazak posade Aresa IV za četiri godine na Schiaparellijev krater, koji je udaljen 2,000 kilometara. Računajući da ima dovoljno hrane da traje samo 300 solarnih dana, Watney, botaničar, improvizira farmu na zemljištu Marsa koju đubri sa vakumiranim kanalizacijskim otpadom, vodom koja nastaje ekstrakcijom vodika iz ostataka raketnog goriva i onda se oksidira spaljivanjem, zatim uzgaja krompir koji je ostao još od proslave Dana zahvalnosti. On osposobljava jedini funkcionalan rover za istraživanje svemira kako bi mogao imati duža putovanja širom Marsa.

Proučavanjem satelitskih snimaka Marsa, direktor misije Vincent Kapoor i satelitski planer Mindy Park shvataju da je Watney ipak preživio. Uprkos prigovorima od strane kontrolora leta Hermesa Mitcha Hendersona, NASA-in direktor Teddy Sanders odlučuje da ne obavijesti posadu Aresa III o svom otkriću, vjerujući da će ih to odvratiti od njihove misije. Watney uzima rover da bi došao do sonde Pathfinder , koja je nečujno pala na površinu Marsa 1997. godine. Korištenjem kamere lendera, on uspostavlja osnovne komunikacije sa timom JPL-a. NASA nalaže Watneyu da modificira rover kako bi bio povezan sa Pathfinderom i na taj način da mogu komunicirati putem tekst poruka. Watney je ljut što posadi nije rečeno o njegovom opstanku i Sanders ovlašćuje Hendersona da ih obavijesti. Henderson i direktor JPL-a Bruce Ng formuliraju plan da pošalju svemirsku sondu na Mars i donesu Watneyu dovoljno hrane da preživi dok ne stigne misija Aresa IV. Kada je Habova komora eksplodirala i uzrokovala dekompresiju, uništavajući Watheyeve usjeve, Sanders naređuje timu da se ubrza misija snabdijevanja preskačući sigurnosne inspekcije. Sonda sa opskrbom je eksplodirala nakon lansiranja.

Kineska nacionalna svemirska administracija (CNSA) nudi NASA-i Taiyang Shen , tajnu raketu koja može nositi teret na planetu Mars. U međuvremenu, astrodinamičar JPL-a Rich Purnell određuje putanju uz pomoć gravitacije da brže pošalje Hermes nazad na Mars, koristeći kinesku raketu i tako popuni zalihe za još osamnaest mjeseci. Sanders odbija plan, tvrdeći da se rizikuju životi posade, ali Henderson tajno šalje podatke do Hermesa . Lewis i njegova posada jednoglasno prihvataju izvršenje plana, i NASA - nemoćna da ih zaustavi - nastavlja misiju snabdijevanja dok Hermes leti pored Zemlje, koristeći njenu gravitaciju da ga odbaci nazad na Mars.

Nakon 461 solarnog dana, Watney počinje svoje 90 dana dugo putovanje ka Schiaparellijevom krateru, gdje se marsovsko brdsko vozilo (MAV) za misiju Ares IV ranije spustilo. Kako bi se susreo sa Hermesom , Watney čini drastične izmjene kako bi se smanjila njegova masa: uklanja opremu, uključujući prozore, vrh rakete, i vanjske panele. Kada se Watney ukrcao na MAV, posada Hermesa ga daljinski pokreće, ali neplanskom brzinom i udaljenošću. Hermes koristi svoje potisnike za manevrisanje kako bi promijenio kurs i uz pomoć eksplozivne dekompresije svoje unutrašnje atmosfere prilagođava brzinu. Lewis koristi opremu za manevrisanje koju pokreće plin dušik, da se približi Watneyevom brodu, ali nikako ne može doći do njega. Watney probija rukavice svog skafandera i oslobađa pritisak koji koristi kao minijaturni pokretač da bi došao do Lewisa. Posada se ponovo ujedinjuje dok cijeli svijet to posmatra i navija.

Nakon povratka na Zemlju, Watney započinje novi život kao instruktor preživljavanja u svemiru za nove kandidate astronauta. Godinama kasnije, lansirana je misija Ares V, a svi oni koji su bili uključeni u Wayteyevo spašavanje vratili su se svojim porodicama ili su započeli novi život.

Uloge[uredi | uredi kod]

 • Matt Damon - Mark Watney, botaničar koji je dio tima Ares III, i pretpostavlja se da je mrtav nakon jake oluje na Marsu. On je prisiljen da se oslanja na svoju genijalnost i dovitljivost kako bi pronašao put kući.
 • Jessica Chastain - Melissa Lewis, geolog i zapovjednik misije Ares III.
 • Michael Peña - major Rick Martinez, pilot misije Ares III.
 • Kate Mara - Beth Johanssen, operator sistema Ares III. Ona ima romantične osjećaje prema Becku.
 • Sebastian Stan - dr. Chris Beck, astronaut i hirurg misije Ares III. On je zaljubljen u Johannsenovu.
 • Aksel Hennie - dr. Alex Vogel, njemački državljanin koji je navigator i hemičar za Ares III.
 • Chiwetel Ejiofor - Vincent Kapoor, direktor misije NASA na Marsu, i prva osoba koja je uspostavila kontakt sa Watneyem.
 • Mackenzie Davis - Mindy Park, satelitska kontrolorka misije, prva osoba koja je shvatila da je Watney živ.
 • Sean Bean - Mitch Henderson, upravnik misije Ares III. Njegov je prioritet da se u svakom trenutku obezbijedi blagostanje i stabilnost posade Ares III.
 • Jeff Daniels - Theodore "Teddy" Sanders, direktor NASA-e. Sanders se pokazao jako sposobnim, ali se izlaže nepotrebnim rizicima.
 • Donald Glover - Rich Purnell, JPL astrodinamičar koji smišlja plan da spasi Watneya.
 • Benedict Wong - Bruce Ng, direktor JPL, zadužen za izgradnju rakete i transport misije spašavanja.
 • Kristen Wiig - Annie Montrose, direktor NASA-e za odnose sa medijima. Ona se prvenstveno bavi odnosima javnosti prema NASA-inoj misiji spašavanja Watneya.
 • Eddy Ko - Guo Ming, glavni naučnik na CNSA
 • Chen Shu - Zhu Tao, zamjenica glavnog naučnika na CNSA
 • Naomi Scott - Ryoko
 • Nick Mohammed - Tim Grimes

Reference[uredi | uredi kod]

 1. McCarthy, Todd (8.9.2015). „From 'The Martian' to 'Truth,' Todd McCarthy's 5 Most Tantalizing Titles at TIFF”. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 10.9.2015. 
 2. „The Martian (2015)”. Box Office Mojo. Pristupljeno 18.1.2016. 
 3. Lee Hyo-won (19.10.2015.). „South Korea Box Office: 'Martian' Dominates for Second Consecutive Week”. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 19.10.2015. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]