Groningen

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je glavno značenje pojma Groningen. Za istoimenu provinciju, v. Groningen (provincija).
Groningen
Zastava Groningena
Zastava
Grb Groningena
Grb
Koordinate: 53°13′N 6°33′W / 53.217°N 6.550°W / 53.217; -6.550
Država Nizozemska
provincija Groningen
Vlast
 - Gradonačelnik Koen Schuiling
Površina
 - Ukupna 83,69 km2
 - Kopno 79,59 km2
 - Voda 4,10 km2
Stanovništvo (2007)
 - Grad 185.000
 - Gustoća 2324 st/km2
Vremenska zona Srednjeeuropsko vrijeme (UTC+1)
 - Ljeto (DST) Srednjeeuropsko ljetno vrijeme (UTC+2)
Poštanski broj 9700-9749
Pozivni broj 050
Službene stranice
groningen.nl
Karta
Položaj grada Groningena u pokrajini Groningen i pokrajine u Nizozemskoj
Položaj grada Groningena u pokrajini Groningen i pokrajine u Nizozemskoj

Položaj grada Groningena u pokrajini Groningen i pokrajine u Nizozemskoj

Groningen je najveći i glavni grad nizozemske provincije Groningen. Groningen je najveći grad na sjeveru Nizozemske i značajan univerzitetski centar.

Historija

[uredi | uredi kod]
Toranj Martini
Groningenski muzej

Najstarija arheološka nalazišta na prostoru Groningena datiraju iz mlađeg kamenog doba (oko 3950. pne.). Prvi dokumenti koji spominju Groningen datiraju iz 1040. godine. U 13. vijeku je Groningen bio značajan trgovački centar i sagrađene su gradske zidine. U 15. vijeku je Groningen bio glavni grad pokrajine Frizije. Tada je sagrađen 127 m visok toranj Martini koji je u to doba bio najviša građevina u Evropi.

Nakon 1594. je grad izgubio samostalnost i postao dio Nizozemske. Univerzitet je osnovan 1614. Nakon toga se grad jače razvio. Napadnut je u Trećem anglo-nizozemskom ratu 1672. Na samom kraju 2. svj. rata 1945. je došlo do Bitke kod Groningena u kojoj je sudjelovala kanadska intervencijska vojska koja je pobijedila njemačke snage uz pomoć nizozemskog pokreta otpora.

Geografija

[uredi | uredi kod]

Groningen se nalazi na sjeveru Nizozemske. Smješten je nedaleko od obale Sjevernog mora. Reljef je nizinski i prevladava pješčano tlo. Oko grada postoji nekoliko jezera (najveće je Paterswoldsemeer južno od grada). Kroz grad je prokopano nekoliko kanala (najznačajniji je Van Starkenborghkanaal). U okolici ima mnogo nalazišta prirodnog plina. Klima je umjerena s toplim ljetima i blagim zimama i relativno malim godišnjim razlikama temperature. U proljeće i ljeti pada više padalina.

Znamenitosti

[uredi | uredi kod]

Najveća znamenitost grada je srednjovjekovni toranj Martini koji je u svoje doba bio najviši u Evropi. Zanimljive su zgrade Univerziteta Groningen. Značajan je Groningenski muzej građen 1994. u modernom stilu. Značajan je Muzej nauke i Muzej stripa. Stanovnici Groningena mnogo koriste bicikle (preko polovice gradskog prometa se obavlja biciklima). Zato se Groningen naziva "Svjetski biciklistički grad".