Frari

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Santa Maria Gloriosa dei Frari
{{{opis_slike}}}
Lokacija Venecija, Italija
Koordinate 45° 26′ 12″ N, 12° 19′ 34″ E
Godine izgradnje 1250
Godina završetka 1338
Religija Katoličanstvo
Patron Sveta Marija
Arhitektonski stil gotika
Materijal cigla, kamen
Dimenzije 102 x 48 x 28 m
Glavni oltar s Tizianovom slikom Uzačašće Marijino

Santa Maria Gloriosa dei Frari, koju obično zovu samo Frari, je gotička crkva u sestieru San Polo na istoimenom trgu (Campo dei Frari) u Veneciji. Bazilika Frari je jedna od većih venecijanskih crkava koja ima status manje bazilike.

Historija bazilike Frari[uredi | uredi kod]

Korska sjedala Marca Cozzia

Franjevci su dobili zemlju za izgradnju crkve još 1250. godine,[1] no ona nije završena sve do 1338. godine. Radovi su započeli odmah, ali je graditeljima trebao skoro jedan vijek da rasčiste teren na kojem je stajala stara crkva. Crkveni zvonik dovršen 1396. i drugi je po visini u Veneciji, iza Zvonika na San Marcu.

Frari je impozantna građevina od opeke, jedna od tri značajnijih venecijanskih crkava izgrađenih u gotičkom stilu. Kao i mnoge venecijanske crkve, izvana je prilično jednostavna. Frari još uvijek ima drveni ikonostas, i po tome je poseban u Veneciji. Unutrašnjost krije još iznenađenja dvije oltarne slike Tiziana: Uzačašće Marijino i Madona Pesaro. Posebnost su i dva kora, koji su bili uobičajeni u Veneciji u 16. i 17. vijeku, no tog više nema i Frari je jedini preživjeli primjer u Veneciji.[1]

Frari je župna crkva za sestiere San Polo, Santa Croce i Dorsoduro. Njeno ime Frari venecijanska je skraćenica za fratri (fratti).[1]

Umjetnička djela[uredi | uredi kod]

Grobnice[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 „albertaspagnolo.net (pristupljeno 12. 04. 2011.)”. Arhivirano iz originala na datum 2011-05-08. Pristupljeno 2011-04-12. 

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]