Bartolomeo Vivarini

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Bartolomeo Vivarini
renesansa

Madona s djetetom, National Gallery Washington
Biografske informacije
Rođenje 1432., Murano, Mletačka republika[1]
Smrt 1499.
Opus
Polje slikarstvo
Znamenita djela
Poliptih San Zanipolo
Inspiracija

Bartolomeo (Bartolommeo) Vivarini (* 1432., Murano - † oko 1499., ?[1]), bio je venecijanski slikar na prijelazu gotike u renesansu, iz poznate porodice Vivarini.

Biografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Bartolomeo je djelovao od 1450. do 1499. zajedno sa starijim bratom Antonijom i svojim nećakom (koji je možda bio i njegov učenik) Alviseom. Slikarstvu se učio od starijeg brata i kod Antonello da Messina. Za Bartolomeo se govori da je naslikao prvu uljanu sliku u Veneciji - 1473 veliki poliptih od devet dijelova, koji se danas nalazi u bazilici San Zanipolo. Na njemu je naslikao Svetog Augustina i ostale svece.

Madona sa djetetom, tempera i pozlata na drvu oko 1475. (Honolulu Academy of Arts)

Većina njegovih slika ipak su bile madone, slikane u klasičnom stilu kao tempera na drvu sa pozlatom u pozadini, tog bizantskog manira venecijanski slikari se dugo nisu mogli osloboditi. Njegov crtež je precizan i jak, a boje odlične, ljudski likovi imaju plastičnost i karakterne osobine, ali u mnogo detalja ostaje na razmeđi gotika - renesansa. Nakon što se upoznao sa padovanskim slikarstvom Squarcionea i Andreje Mantegne počeo je imitirati njihov stil, ali nikad potpuno slobodno kao oni.

Vivarino na talijanskom znači i češljugar, tako da je on kojiput naslikao češljugara umjesto potpisa. Njegove slike, a to su većinom brojne madone danas se čuvaju u brojnim muzejima širom svijeta; Getty Museum, Harvard University Art Museums, Honolulu Academy of Arts, Louvre, Museum of Fine Arts, Boston, National Gallery of Art (Washington D.C.), National Gallery, London, New Orleans Museum of Art, Philadelphia Museum of Art, Pinacoteca Ambrosiana (Milano), Pinacoteca Nazionale di Bologna, Rijksmuseum, Amsterdam, Uffizi i mnogi drugi.

Galerija slika[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]