Fra Angelico

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Fra Angelico
rana italijanska renesansa
Posthumni portret koji je naslikao Luca Signorelli, detalj freske Djela Antikrista fresco (cca.1501) in u Katwedrali u Orvietu.
Biografske informacije
RođenjeGuido di Pietro
cca. 1395
Toskana
Smrt18.2. 1455.
Rim
Nacionalnostitalijansko
Opus
Poljeslikanje, freska
Fra Angelico
Beatificiran/a 3. oktobar 1982 od strane Papa Ivan Pavao II
Zaštitništvo katolički umjetnici

Fra Anđeliko (Fra Angelico ili Guido di Pietro da Mugello; rođen 1387. u okolini Fijezole, umro 1455. u Rimu) je italijanski slikar renesanse. Sem slika stvara i freske i minijature.

Bogorodica sa detetom (fragment)

Slikarstvo uči u Firenci gde se u 15. veku razvila snažna slikarska škola čije je temelje postavio Đoto di Bondone. Sa oko 20 godina stupa u dominikanski manastir u rodnoj Fijezoli i dobija ime Giovanni da Fiesole. Jedan od prvih istoričara italijanske umetnosti Đorđo Vizari smatra da se Anđeliko školovao za minijaturistu.

Godine 1438. Fra Anđeliko počinje da radi u manastiru Svetog Marka u Firenci. U toku sledećih 12 godina freskama oslikava 40 manastirskih ćelija. Ove freske su predstavljale rođenje, smrt i vasrsnuće Isusa Hrista.

Godine 1445, na molbu pape Fra Anđeliko dolazi u Rim i dve godine kasnije počinje sa radom na kapeli Nikolaja V u Vatikanu i na katedri u Orvietu. Godine 1450. napušta Rim i vraća se u Fejzolu. Ipak posle 4 godine opet odlazi u Rim na molbu pape i tamo umire.

Papa Jovan Pavle II ga je benifikovao i proglasio za zaštitnika umetnika, posebno slikara.

Galerija odabranih djela

Literatura

  • Galerija evropskih majstora - Lazar Trifunović; Beograd 1965.

Vanjske veze