Eric Bana

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Eric Bana

Eric Bana, 2007.
Biografske informacije
Rođenje Eric Banadinovich
9. kolovoza 1967.
Australija Melbourne, Victoria
Supružnik Rebecca Gleeson (1997. -)
Znamenite uloge

Eric Bana (Melbourne, 8. kolovoza 1968.) je australski filmski glumac, hrvatsko-njemačkog porijekla. Pravo ime mu je Eric Banadinovich

Nijemac po majci, Hrvat po ocu, Eric započinje karijeru 1991. godine nastupajući kao komičar u lokalnom baru u Melbourneu. Dvije godine kasnije pojavljuje se na TV-u nastupajući u seriji Full Frontal i svom vlastitom komičarskom showu The Eric Bana Show Live. Prvu filmsku (sporednu) ulogu ostvario je 1997. u The Castle. 2000. godine se ponovo pojavljuje u TV seriji, ovaj put u Something in the Air. Iste godine, u filmu Chopper utjelovljuje Marka Choppera Reada, kultnog kriminalca i ubojicu. Film je Ericu osigurao priznanje za najboljeg glumca od strane Australskog filmskog instituta.

Godine 2001. glumi u ratnoj drami Pad crnog jastreba pod palicom redatelja Ridleyja Scotta, a 2003. ostvaruje glavnu ulogu u Ang Leejevoj ekranizaciji strip junaka Hulka. U travnju iste godine započinje s radom na filmu Troja, inspiriranom Homerovom Ilijadom i to u ulozi Hektora, trojanskog princa. Filmski partneri su mu Brad Pitt i Orlando Bloom, velika imena Hollywooda. Za ulogu Hektora dobio je pozitivne kritike, te se moglo čuti kako je zasjenio i samog Brada Pitta. Troja je bila samo još jedna afirmacija velikog glumačkog talenta koji Bana posjeduje, iako se nikad nije glumački obrazovao.

Uspjeh je polučio i s filmom München, u kojem igra glavnu ulogu, i na kojem je surađivao sa slavnim redateljem Stevenom Spielbergom. Nakon Münchena radi na nekoliko filmova, među kojima je i Lucky You, u kojem glumi s Drew Barrymore i Robertom Duvallom, te Other Boleyn Girl, povijesna drama o sestrama Boleyn u kojoj glumi engleskog kralja Henrika VIII., a partnerice u filmu su mu mlade zvijezde Hollywooda - Natalie Portman i Scarlett Johansson.

Za 2008. godinu najavljen je film Žena vremenskog putnika po hit-romanu Audrey Niffenegger, u kojem će Bana tumačiti glavnu ulogu.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]