Elmenteita

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kenijski sustav jezera Doline velike rasjeline
Svjetska baštinaUNESCO
Kenija


Elmenteita na mapi Kenije
Elmenteita
Elmenteita
Lokacija jezera Elmenteita u Keniji
Registriran:2011. (35. zasjedanje)
Vrsta:Prirodno dobro
Mjerilo:vii, ix, x
Ugroženost:-
Referenca:UNESCO

Elmenteita je slano jezero velike koncentracije soli (uglavnom Natrijev klorid) u Dolini velike rasjeline, u vulkanskom području odmah južno od ekvatora, oko 120 km sjeverozapadno od Nairobija u Keniji. Naziv mu potječe od Masai riječi muteita, što znači "prašnjavo mjesto", što okolica jezera i je, osobito od siječnja do svibnja.

Jezero je najpoznatije po mnoštvu algi koje privlače milijune plamenaca, ali i veliki broj drugih životinja, zbog čega ga je zaštitila Ramsarska konvencija 2005. godine. Sustav kenijskih slanih jezera, kojemu pripada i Elmenteita, jedno je od mjesta u kojemu živi najveća raznolikost ptica na svijetu (preko 400 vrsta). God. 2011. je, zajedno s drugim kenijskim jezerima Doline velike rasjeline (Nakuru i Bogoria), upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Africi kao "sustav povezanih plitkih jezera jedinstvene ljepote koja su dom za 13 jako ugroženih vrsta ptica i najvažnije mesto ispaše patuljastih plamenaca, ali i glavno gnijezdilište velikih pelikana na svijetu"[1].

Panorama jezera s autoputa Nairobi-Nakuru

Prirodne odlike

[uredi | uredi kod]

Jezero Elmenteita se nalazi na 1670 m nadmorske visine i ima površinu od oko 18 km². Većinom je jako plitko (< 1 m dubine) i okruženo je blatištima tijekom sezona suša. Davno, u vrijeme pleistocena i ranog holocena, jezero Elmenteita je s jezerom Nakuru tvorilo jedno veliko i manje slano jezero. O tomu svjedoče mnogi nalazi u sedimentima između ova dva jezera.

Na jugu jezera nalazi se termalni izvor Kekopey, koje je jako popularno kupalište jer Masai tvrde kako kupanje tu liječi AIDS. Na zapdnoj strani jezera, uz 2/3 njegove obale, nalazi se Soysambu konzervat, nekada jedan od prvih i najvećih rančeva u Keniji (190 km²), a danas zaštićeno područje s oko 12.000 divljih životinja[2].

Broj ružićastih i patuljastih plamenaca se izrazito smanjio nakon što je u jezero dovedena riba tilapija iz jezera Magadija 1962. god. Naime, ova riba je privukla druge ptice koje se hrane ribom (kao što su čekićarke, afrički orao ribar (Haliaeetus vocifer), afrički crni orao (Aquila verreauxii) i crno-bijeli vodomar (Ceryle rudis)), a koje su potisnule plamence u druga kenijska jezera i jezero Natron u Tanzaniji. Nedavno se broj plamenaca na jezeru još više smanjio zbog povećananja broja ljudi uz njegove pritoke, čime se smanjio dovod vode u jezero[3].

Na obalama jezera pasu gazele, zebre, elandi i bradavičaste svinje.

Izvori

[uredi | uredi kod]
  1. Kenijski sustav jezera i Ningaloo obala u Australiji upisani na UNESCO-v popis svjetske baštine (en) Preuzeto 31. listopada 2011.
  2. Soysambu Conservancy Arhivirano 2008-10-20 na Wayback Machine-u (en) Preuzeto 31. listopada 2011.
  3. A lake lies on its deathbed Arhivirano 2012-09-15 na Wayback Machine-u Daily Nation, 8 prosinca 2009. (en) Preuzeto 1. studenog 2011.

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kod]

Ostali projekti

[uredi | uredi kod]
U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Jezero Elmenteita