Eland

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Elandi
Divovski eland (T. d. derbianus)
Status zaštite
LR/cd
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Artiodactyla
Porodica: Bovidae
Potporodica: Bovinae
Rod: Taurotragus
Wagner, 1855.

Eland (lat. Taurotragus) je rod antilopa iz porodice goveda (lat. Bovinae) koji obitava na afričkim savanama. Elandi su največe afričke antilope; mužjaci obično teže od 400 do 800 kg i mogu u posebnim okolnostima doseći težinu i do jedne tone. Ženke su nešto manje i obično teže od 400 do 600 kg. Elandi se javljaju u dvije vrste:

  • Divovski eland (Taurotragus derbianus, Gray, 1847.) je najveća antilopa na svijetu; mužjaci dosežu duljinu od 220 do 290 cm, te težinu do jedne tone, dok su ženke manje i teže od 300 do 600 kg.
  • Obični eland (Taurotragus oryx, Pallas, 1766.) je poslije divovskog elanda najveća antilopa Afrike. Obitava u savanama i ravnicama istočne i južne Afrike. Mužjaci su visoki oko 1,6 m i teže od 500 do 600 kg, dok ženeke dosežu od 340 oko 445 kg.

Krzno im je rđavo-smeđe do boje lješnjaka, a mužjaci su obično nešto tamniji od ženki, te imaju od 8 do 12 jasnih vertikalnih bijelih linija na svom torzu. Rogovi su blago uvijeni i zajedno tvore »V« oblik, do 123 cm duljine (66 cm u ženki). Ispod vrata imaju veliku krijestu kratke crne dlake, koja se spušta do polovice stomaka. Iza rogova i iznad prednjih nogu imaju velike crne mrlje. Velike uši im služe za signalizaciju. Divovski eland ima dulje noge i veće bijele oznake na nogama od običnih elanda. Rep im je dug oko 90 cm s tamnim velikim dlakama na kraju.

Elandi su preživači koji se hrane travama i lišćem, te naseljavaju cvjetne doline, savane, šumarke i otvorene livade, te izbjegavaju guste šume. Divovski elandi tvore mala krda do 25 jedinki, a obični elenadi velika krda do 500 jedinki, ali nisu osobito teritorijalne životinje. U komunikaciji s drugim pripadnicima svoje vrste elandi znaju glasno lajati i gestikulirati kretnjama tijela u znak upozorenja, te odašilju feromone (flehmen). Elandi u divljini žive do 25 godina, a u zatočeništvu oko 20 godina[1].

Meso elanda sadrži mnogo proteina i manje masti od mesa domećeg goveda, a njihovo mlijeko ima veću koncentraciju kalcija od onog domaćih krava. Zbog toga je eland domisticiran u nekim dijelovima Afrike, gdje se prilagodio na lokalne uvjete života. U ukrajinskom zoološkom vrtu Askaniya-Nova elandi se biraju po kvaliteti mesa i količini izmuzenog mlijeka. No, njihovo domisticiranje u Europi je do sada bilo neuspješno[2].

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. B. Atlan, Taurotragus derbianus, University of Michigan Museum of Zoology, Animal Diversity Web (en) Preuzeto 11. rujna 2012.
  2. Diamond, Guns, Germs and Steel, 1997., str. 167.

Ostali projekti[uredi | uredi kod]

U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Elandi
Wikivrste imaju podatke o: Taurotragus